Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), disfunţionalităţile privind livrarea vaccinului hexavalent s-au datorat imposibilităţii producătorului de a-l produce şi a-l pune la dispoziţie în timp util, în aceasta situaţie fiind mai multe state, atât la nivel european cât şi mondial, scrie news.ro.
În conformitate cu acordul cadru existent, până la sfârşitul acestui an, producătorul trebuie să mai pună la dispoziţia Ministerului Sănătăţii 400.000 de doze de vaccin. În luna ianuarie, au fost aduse în ţară 107.300 de doze, care au fost distribuite cabinetelor medicale in vederea continuarii procesului de imunizare.
Până la sfârşitul lui aprilie vor intra în România alte 100.000 de doze de vaccin hexavalent pentru imunizarea copiilor, în cadrul Programului Naţional de Imunizare.
Vaccinul hexavalent va fi utilizat pentru recuperarea copiilor nevaccinaţi, cât şi pentru vaccinarea de rutină a nou-născuţilor, conform calendarului. Recuperarea la vaccinare se va realiza, sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin cabinetele medicilor de familie.
Vaccinul hexavalent este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a difteriei, tetanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B şi poliomielitei şi se administrează gratuit în calendarul naţional de imunizare al MS.