„Confirmăm existenţa unei plângeri penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, formulată de către numitul Cimpoeru Sorin, fostul Preşedinte al Comisiei de Investigaţie privind accidentul aviatic din data de 20.01.2014, prin care sesizează presiuni din partea superiorilor din cadrul Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile. În cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu”, se arată într-un comunicat al Parchetului, potrivit Agerpres.
Procurorii arată că începerea urmăririi penale cu privire la o faptă este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului.
Sorin Cimpoeru a condus comisia specială formată din inspectori ai Aviaţiei Civile, el ocupându-se de analiza epavei şi a aparaturii de bord.
În luna octombrie 2014, el a depus o plângere penală, în care acuza faptul că asupra lui au fost făcute presiuni din partea superiorilor săi de la Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.
Pe 20 ianuarie, un avion de tip Britten – Norman Islander (BN 2) cu şapte persoane la bord s-a prăbuşit într-o zonă împădurită din Apuseni, în zona Vârfului Petreasa, la peste 1.200 de metri altitudine.
În avion se aflau pilotul Adrian Iovan, copilotul şi o echipă de cinci medici de la Institutul Clinic Fundeni şi de la Spitalul Elias. Medicii erau transportaţi la Oradea, unde urmau să participe la o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Pilotul Adrian Iovan şi Aura Ion – o tânără, ofiţer-student – şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic.
Citeşte şi: Noi dezvăluiri despre TRAGEDIA aviatică din Apuseni. Adrian Iovan A MURIT ÎN CHINURI
Deocamdată, procurorii nu au pus sub acuzare vreo persoană, fiind începută urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neglijenţă în serviciu.
Tragedia s-a repatat la aproape un an. Vineri dimineaţa, un elicopter militar model IAR-330 PUMA s-a prăbuşit la limita dintre judeţele Sibiu şi Mureş, la bordul elicopterului aflându-se zece persoane. Opt militari au murit şi doi au fost răniţi în accident.