Procurorii anticorupţie au emis peste 10 ordonanţe de reţinere în dosarul de evaziune fiscală, printre care şi cele pentru fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu şi fostul şef al Vămilor Viorel Comăniţă, şi cer, marţi, instanţei Curţii de Apel Bucureşti arestarea lor preventivă.
Procurorii anticorupţie au finalizat marţi, în jurul orei 3.00, procedurile de audiere a celor 12 persoane aduse de poliţişti pentru cercetări, informează Mediafax.
Unul dintre avocaţii din acest caz a spus la ieşirea din sediul DNA că mai multe persoane au fost reţinute, printre care şi cei doi. Totodată, avocatul a arătat că unii dintre cei vizaţi de această anchetă au dat declaraţii în cauză, admiţând infracţiunile pentru care sunt cercetaţi. El a lăsat să se înţeleagă că parte din cele declarate de către cei vizaţi în această cauză ar duce la concluzia că Sorin Blejnar s-ar face vinovat de faptele de care este acuzat.
Avocatul a precizat, întrebat fiind, că Sorin Blejnar nu a fost prezent în sediul DNA până la momentul plecării sale. El a mai spus că la sediul DNA nu au fost aduşi nici omul de afaceri Radu Nemeş, soţia acestuia sau concubina despre care anchetatorii spun că sunt iniţiatorii grupului infracţional organizat.
În jurul orei 3.00, o maşină a Poliţiei i-a dus pe toţi cei reţinuţi la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv, urmând ca procurorii anticorupţie să ceară marţi unui judecător de la Curtea de Apel Bucureşti arestarea preventivă a acestora.
Surse judiciare au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu şi fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), într-un dosar de evaziune fiscală în legătură cu importul de produse petroliere.
Sursele citate au precizat pentru MEDIAFAX că, alături de Comăniţi şi Secăreanu, în acest dosar sunt cercetaţi fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, omul de afaceri Radu Nemeş şi soţia acestuia.
Potrivit aceloraşi surse, procurorii anticorupţie ar fi dispus printr-o ordonanţă dată în dosarul 54/2011 punerea sub învinuire a fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, a fostului şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor Viorel Comăniţă şi a fostului şef al SIPI Constanţa Dan Florin Secăreanu. Şi Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, este învinuit în acest caz.
Sursele citate au precizat că cei patru sunt cercetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, toată investigaţia pornind de la omul de afaceri Radu Nemeş.
Concret, prin firmele pe care le controla Radu Nemeş, soţia sa şi concubina acestuia s-ar fi importat produse petroliere de o anumită calitate, iar după intrarea în ţară aceştia ar fi declarat produsele petroliere la o calitate mult inferioară. Sursele citate precizează că prin această procedură ilegală s-a urmărit plata unei accize mult mai mici pentru produsele petroliere, în timp ce ele erau vândute în realitate pe piaţa neagră la o sumă mult mai mare. În acest fel a apărut evaziunea fiscală cercetată de procurorii anticorupţie.
Referitor la Blejnar, Comăniţă şi Secăreanu, sursele citate menţionează că cei trei ar fi avut cunoştinţă de activităţile ilegale ale firmelor lui Nemeş, context în care fie nu au intervenit, fie le-au sprijinit.
În anchetă sunt vizate 24 de firme, fiind făcute aproximativ 40 de percheziţii. Dan Florin Secăreanu a fost ridicat de anchetatori luni, de pe autostrada A2, pentru a fi audiat.
Sursele citate nu au putut menţiona dacă Sorin Blejnar a fost citat de anchetatori în acest caz.
Sorin Blejnar a declarat, luni, că nu a fost chemat la audieri la DNA şi nici nu a fost informat că ar fi acuzat în vreun dosar. „Nu am fost citat, nu mi s-a adus nimic la cunoştinţă, nu s-a făcut nicio percheziţie la mine”, a spus Blejnar.
Fostul şef al ANAF a subliniat şi că nu îl cunoaşte pe omul de afaceri Radu Nemeş, cel de la care, potrivit surselor judiciare, ar fi pornit toată investigaţia în acest caz.
Preşedintele interimar al PNL, Daniel Chiţoiu, a declarat, luni seară, că USL va scoate la iveală, în perioada următoare, adevărul privind dosarele de mare corupţie şi fraudă legate de guvernarea PDL, menţionând că speră ca aceste dosare să-şi „dea drumul de mâine”.
Chiţoiu a ţinut să sublinieze că au fost deblocate „marile dosare” referitor la arestarea şefului Vămii sau cazul fostului şef al ANAF, căruia i s-a adus la cunoştinţă că este anchetat.