115.000 de romani au votat deja în Diaspora. PSD susţine că sunt şi secţii de votare fără probleme în UK

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Conform BEC, aproape 115.000 de români au votat în al doilea scrutin al alegerilor prezindeţiale 2014, până la ora 13.00. Comparativ, până la finalul zilei, în primul tur, votaseră 163.000 de români.
Ionela Marcu
16 nov. 2014, 12:28
115.000 de romani au votat deja în Diaspora. PSD susţine că sunt şi secţii de votare fără probleme în UK

Organizarea votului din Diaspora pare a fi mult bună decât la primul tur, dovadă și numărul celor care și-au exercitat până acum dreptul de vot.

Potrivit BEC, până la ora 13.00, au votat 114.607 de alegători, în baza datelor centralizate de la 263 de sectii de votare din totaul de 294. La primul scrutin, până la ora 13.00, votaseră 40.206 de persoane. 

Citeşte şi: PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. COZI URIAŞE la unele secţii din DIASPORA VIDEO

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. PREZENŢA LA VOT, la ora 13.00,  în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, este de 27,22%. Românii au venit în număr mai mare la vot, comparativ cu turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, când, până la ora 13.00, au votat 24,01% dintre români. În mediul urban au votat atunci 23,32% dintre alegători, iar în mediul rural – 24,94%. În primul tur din 2 noiembrie 2014, prezenţa la vot a fost de 20,78%.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. TURUL II. Prezenţă IMPRESIONANTĂ la secţiile de vot din Austria

Sunt unele oraşe din Europa unde s-au format cozi uriaşe la secţiile de votare. Mulţi alegători din Germania, Franţa, Londra, Belgia s-au aşezat la coadă la secţiile de votare încă de sâmbătă seară. Rândurile au început să se îngroaşe, duminică dimineaţă, şi la secţiile de votare din Chişinău, Torino, Verona, Viena, Berlin, Bonn, Bruxelles, Copenhaga, Stuttgart, Hamburg, Dublin, Oslo. Românii care stau la coadă la Consulatul din Torino se plâng că sunt ţinuţi „ca la grădina zoologică”. În Munchen, peste 4.000 de români protestează, nemulţumiţi de organizarea alegerilor. Şi cei din Londra se plâng de „organizarea deplorabilă”.

Există însă şi secţii de votare unde nu sunt cozi. De exemplu în Marea Britanie: în Leeds (la 313 km de Londra), Liverpool (354 km de Londra), Portsmouth (120 km de Londra) nu este deloc aglomeraţie.

Gabriela Firea a prezentat duminica un filmuleţ în care este prezentată secţia de votare din Liverpool şi la care nu se observa nicio coadă, şi a acuzat că prin „propaganda” se creeaza sentimentul ca turul doi ale alegerilor prezidentiale nu este organizat corespunzator.

In acest fel, „se creeaza sentimentul ca turul doi nu e organizat corespunzator, ca romanii sunt obligati sa stea la cozi imense”, desi „sunt sectii la care nu vin romani din diaspora” dar „exista concentrari la o singura sectie din Londra”.

Imaginile, sustine ea, au fost filmate „in cursul diminetii, in jur de 12, cumva spre pranz”.

„Sentimentul nostru e ca a fost buna parte, nu spun suta la suta, si o propaganda a partii adverse” care „si-a dorit foarte mult sa focuseze si sa difuzeze prin emailuri ca acolo se voteaza” foarte dificil, a mai spus purtatorul de cuvant al PSD.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat mai declarat că preşedintele secţiei de votare 152 din Londra a refuzat să întrerupă procesul electoral după ce mai mulţi votanţi ar fi introdus în urnă mai mult de un buletin de vot de persoană, ea solicitând BEC şi BES să ia măsurile legale ce se impun.

„De asemenea, aş vrea să vă informez în legătură cu faptul că la Londra, la secţia 152, s-a întâmplat un incident, noi spunem chiar mai mult, o ilegalitate. Mai mulţi votanţi şi-au luat singuri ştampila şi mai multe buletine de vot cu care au intrat în cabină, le-au ştampilat – repet, mai multe buletine de vot, nu doar unul singur de persoană – ulterior introducându-le în urnă”, a susţinut Firea.

Gabriela Firea a mai acuzat si un „SMS otravit”, o „intoxicare de presa” prin care conducerea PSD ar fi transmis in teritoriul stoparea transportului alegatorilor cu masinile politiei locale „pentru ca s-ar fi aflat acest lucru de catre ACL”.

Ea a spus ca PSD nu a folosit si nu a transmis astfel de indicatii si a depus plangere penala impotriva ACL „pentru aceasta intoxicare”.

Potrivit unor surse România TV, există informații care vin din afara țării legate de faptul că ACL a mobilizat, în secții alese anume, oameni care să blocheze votul, pentru a se da imagini la televizor si pe Facebook. Una din aceste secții este în Londra.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI. În Diaspora au fost organizate 294 de secţii de votare, numărul fiind acelaşi ca şi în primul tur, în ciuda solicitărilor ca acesta să fie suplimentat. Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in strainatate îsi pot exercita dreptul de vot la sectiile de votare organizate in strainatate.

VEZI Unde sunt secţiile de votare din străinătate unde POŢI VOTA

După evenimentele din primul tur, când mulţi dintre alegători nu au putut vota, BEC şi MAE au decis să pună la dispozitia cetatenilor romani care vor vota in strainatate la turul doi de scrutin formularul declaratiei pe proprie raspundere, acesta putând fi descărcat de pe site-urile celor două instituţii – www.bec2014.ro şi www.mae.ro.

DESCARCĂ FORMULARUL DE AICI 

Formularul declaraţiei pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secţiei de votare, urmând ca semnarea şi datarea acestui document să se facă numai în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL II. Românii aleg duminică noul preşedinte. Tot ce trebuie să ştii despre vot

REZULTATE ALEGERI TURUL II. Biroul Electoral Central (BEC) va informa, pe parcursul zilei de duminică, opinia publică şi presa despre prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale de duminică la orele 11,30, 14,30, 17,30, 20,30 şi 22,30. Orele până la care secţiile de votare vor transmite informaţii către BEC sunt 10,00, 13,00, 16,00, 19,00 şi 21,00

EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 TURUL DOIPrimele date referitoare la câştigătorul cursei prezidenţiale vor fi furnizate la ora 21.00, când vor fi date publicităţii EXIT-POLL-urile.

România TV şi RomaniaTV.net vor prezenta datele CSCI. Tot la ora 21.00, RomaniaTV.net va oferi şi rezultatele IRES, CURS – Avangarde, Sociopol şi Rating Pol.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL DOI.  BEC va începe să dea publicităţii date oficiale, pe 17 noiembrie, începând cu orele 2,00, apoi la 5,00, 9,00, 11,00, 17,00, 20,00. Ora de referinţă a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă faţă de momentul comunicării, adică 0,00, 3,00, 7,00, 9,00, 15,00, 18,00.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul italian al apărării acuză pe secretarul general al NATO de trădare
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!