Luni, 1 iulie, 12.583 de elevi au susținut prima probă a examenului de Bacalaureat, dintr-un total de 125.694. Peste 2.000 de candidați au chiulit sau au fost dați afară din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit datelor transmise de Ministerul Educației.
„La prima proba scrisă (Limba și literatura română) din cadrul examenului național de bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2024), desfășurată astăzi, 1 iulie, s-a înregistrat o rată de participare de 98,3%: 123.583 de candidați prezenți dintr-un total de 125.694 de candidați înscriși – toate promoțiile – pentru susținerea acestei probe).
2.077 de candidați au fost declarați absenți, iar 34 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.”, au transmis reprezentanții Ministerul Educației.
Peste 27.000 de elevi care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris și la examen, arată o analiză a datelor statistice de parcurs ale generației 2024.
Consiliul Național al Elevilor a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul scăzut al absolvenților de liceu care susțin examenul. „În plus, la examenul de Bacalaureat din acest an lipsesc 60.000 de elevi din cei peste 200.000 de școlari care au început cursurile în 2012. Pe scurt, aproximativ un elev din trei a renunțat la școală sau a rămas repetent. Este un raport zguduitor care ne arată din nou că educația este pe un drum greșit, iar direcția trebuie schimbată de urgență”, a subliniat Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de presă.
Marți, 2 iulie, absolvenții de liceu vor susține proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), iar joi, 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Ultima probă scrisă – Limba si literatura maternă – se va desfășura vineri, 5 iulie.
Afișarea inițială a rezultatelor va avea loc pe data de 8 iulie, până în ora 12:00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 – 18:00, inclusiv online.
Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.
Citește și: Subiecte Matematică BAC 2024. La ce trebuie să se aștepte absolvenții de liceu
Totodată, afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 12 iulie, mai menționează Ministerul Educației.
Citește și: Modelele de subiecte la Istorie la Bacalaureat. Cerințele pe care elevii le-au avut de rezolvat anii trecuți