123.853 de elevi de clasa a XII-a au susținut proba de Bacalaureat la Limba și literatura română. 2.111 elevi au chiulit sau au fost dați afară din examen

Dintr-un total de 125.694 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat, 123.583 au fost prezenți în sălile de examen. 2.111 tineri au chiulit sau au fost dați afară.
Alina Costache
01 iul. 2024, 20:34
123.853 de elevi de clasa a XII-a au susținut proba de Bacalaureat la Limba și literatura română. 2.111 elevi au chiulit sau au fost dați afară din examen

Luni, 1 iulie, 12.583 de elevi au susținut prima probă a examenului de Bacalaureat, dintr-un total de 125.694. Peste 2.000 de candidați au chiulit sau au fost dați afară din examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă, potrivit datelor transmise de Ministerul Educației.

„La prima proba scrisă (Limba și literatura română) din cadrul examenului național de bacalaureat (sesiunea iunie – iulie 2024), desfășurată astăzi, 1 iulie, s-a înregistrat o rată de participare de 98,3%: 123.583 de candidați prezenți dintr-un total de 125.694 de candidați înscriși – toate promoțiile – pentru susținerea acestei probe).

2.077 de candidați au fost declarați absenți, iar 34 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.”, au transmis reprezentanții Ministerul Educației.

Peste 27.000 de elevi care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris și la examen, arată o analiză a datelor statistice de parcurs ale generației 2024.

Consiliul Național al Elevilor a tras un semnal de alarmă cu privire la numărul scăzut al absolvenților de liceu care susțin examenul. „În plus, la examenul de Bacalaureat din acest an lipsesc 60.000 de elevi din cei peste 200.000 de școlari care au început cursurile în 2012. Pe scurt, aproximativ un elev din trei a renunțat la școală sau a rămas repetent. Este un raport zguduitor care ne arată din nou că educația este pe un drum greșit, iar direcția trebuie schimbată de urgență”, a subliniat Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat de presă.

Peste 100.000 de elevi urmează să susțină proba de Bacalaureat la Istorie și Matematică

Marți, 2 iulie, absolvenții de liceu vor susține proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), iar joi, 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului şi specializării. Ultima probă scrisă – Limba si literatura maternă – se va desfășura vineri, 5 iulie.

Afișarea inițială a rezultatelor va avea loc pe data de 8 iulie, până în ora 12:00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12:00 – 18:00, inclusiv online.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Citește și: Subiecte Matematică BAC 2024. La ce trebuie să se aștepte absolvenții de liceu

Totodată, afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 12 iulie, mai menționează Ministerul Educației.

Citește și: Modelele de subiecte la Istorie la Bacalaureat. Cerințele pe care elevii le-au avut de rezolvat anii trecuți

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Condimentul care reduce colesterolul. Costă numai câțiva lei, se găsește în orice supermarket și ajută la menținerea echilibrului în corp
Capital.ro
Marele cutremur care va lovi România. Zonele din București care vor fi cel mai grav afectate
Playtech.ro
De câte ori se pot acorda voucherele pentru alimente. Calculul exact pentru românii cu venituri mici
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
CSM București și Rapid București se vor confrunta în play-off-ul Ligii Campionilor la handbal
MediaFlux
Zelenski a CEDAT! Anunțul a uimit întreaga lume
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!