Avalanşa a lovit o trecătoare periculoasă din zona gheţarului Khumbu, presărată cu crevase şi blocuri mari de gheaţă care se pot dezintegra pe neaşteptate, potrivit Agerpres.
„Eram legaţi de o coardă şi căram gaze la tabără, când am auzit din senin un sunet de genul hrrrr”, a spus unul dintre cei trei supravieţuitori transportaţi cu elicopterul în capitala Nepalului, Kathmandu. „Ne-am dat seama că e o avalanşă, dar nu aveam cum să fugim sau să facem ceva, apoi o cantitate mare de zăpadă a căzut peste noi şi ne-a măturat. Parcă eram într-un nor, totul era alb„, îşi aminteşte el.
Toate victimele sunt şerpaşi nepalezi care pregăteau calea de acces pentru alpinişti către vârful înalt de 8.848 de metri. După începerea ascensiunii, unii dintre ei au abandonat misiunea, alţii au decis să mai aştepte patru zile în tabără, pentru a continua ulterior urcarea, dar au fost loviţi de avalanşă.
A fost cea mai mare avalanşă a sezonului de ascensiuni pe Everest din acest an. Pe cel mai înalt vârf al planetei au ajuns până în prezent peste 4.000 de alpinişti, dar aceste expediţii au luat şi 250 de vieţi.
Pe muntele situat la graniţa dintre Nepal şi regiunea tibetană din China urcarea este posibilă dinspre ambele ţări, dar sezonul în care poate fi escaladat se întrerupe la sfârşitul lunii mai din cauza norilor care împânzesc Himalaya.
Şerpaşii nepalezi care au căzut victime ale avalanşei de vineri încasau pentru o expediţie de două luni cel mult 5.000 de dolari, sumă ce reprezintă circa zece salarii medii anuale în ţara lor.