14 judeţe FĂRĂ CONTRACTE DE DESZĂPEZIRE pentru drumurile naţionale

Iarna îşi intră uşor, uşor în drepturi. În mai multe zone din ţară, prima ninsoare şi-a făcut serios simţită prezenţa. Au fost drumuri unde s-a circulat cu mare dificultate. Meteorologii anunţă pentru zilele următoare ploi în sud, lapoviţă, ninsori şi ger în nordul României. Cu toate astea, în 14 judeţe n-au fost încă încheiate contracte de deszăpezire pentru drumurile naţionale în timp ce în 27 de judeţe astfel de contracte au fost încheiate, potrivit Ministerului de Interne.
Filip Stan
17 nov. 2016, 20:01
14 judeţe FĂRĂ CONTRACTE DE DESZĂPEZIRE pentru drumurile naţionale

Duminică, 13 noiembrie, circulaţia rutieră s-a desfăşurat cu dificultate pe mai multe drumuri din ţară, unde s-a depus un strat de zăpadă. Pe unele porţiuni de drum au fost introduse restricţii. Stratul de zăpadă depus în zonele unde a nins a fost de la 1 cm până la aproape 50 cm (la munte).

În judeţul Bistriţa-Năsăud, pe DN17 (Pasul Tihuţa), în localitatea Mureşenii Bârgăului, nu s-a mai permis circulaţia autovehiculelor de mare tonaj dinspre Bistriţa spre Suceava, dacă nu erau echipate cu lanţuri antiderapante. În judeţul Covasna a nins abundent în Pasul Oituz, pe DN11, între km 79 – 89. În judeţul Suceava, traficul greu a fost restricţionat pe DN17 între Vatra Dornei şi Câmpulung pentru a permite utilajelor de deszăpezire să acţioneze. În judeţul Maramureş, s-a circulat mai îngreunat din cauza ninsorii pe DN1C, între localităţile Valea Chioarului şi Mesteacăn, pe DN18 între localităţile Baia Sprie şi Sighetu Marmaţiei, şi pe DN19, în zona Pasului Huta.

În condiţii de iarnă s-a circulat şi în judeţul Sibiu. În judeţul Cluj, pe DN1-E60, două autocamioane au derapat, traficul a fost întrerupt şi ulterior a fost posibilă doar circulaţia autovehiculelor de mici dimensiuni, alternativ. În judeţul Gorj, pe DN67C Novaci – Rânca, între km 22 şi 34, pe carosabil s-a depus un strat subţire de zăpadă.

Primele ninsori au apărut chiar de luna trecută, însă cu toate astea, în 14 judeţe n-au fost nici până acum încheiate contracte de deszăpezire pentru drumurile naţionale. 

„Referitor la drumurile naţionale, au fost încheiate contracte de deszăpezire în 27 judeţe, iar pentru celelalte judeţe (AR, CT, CL, DB, GL, GR, GJ, HR, IF, MS, PH, SB, VS şi VL) procedurile de contractare sunt în diverse stadii. La nivelul drumurilor judeţene, activitatea s-a finalizat în 34 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti. În două judeţe (MH şi NT) sunt contracte valabile până la data de 31.12.2016 (începând cu data de 01.01.2017 contractele sunt în procedură de achiziţie), alte două judeţe (GR şi MS) au contracte încheiate pentru o parte din teritoriu (pentru diferenţă sunt în curs de atribuire), un judeţ (CT) asigură în regie proprie, iar două judeţe (AG şi PH) nu au încheiate contracte (procedurile de achiziţie sunt în diverse stadii)”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Interne remis joi MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte materialele antiderapante, s-au constituit aproape 150.000 tone de sare, aproape 5.000 tone de clorură de calciu, peste 300.000 de tone de nisip şi aproape 500 tone de alte produse ecologice. De asemenea, sunt pregătite să intervină peste 13.000 de utilaje, potrivit MAI.

„Am toată încrederea că forţele MAI vor interveni corespunzător, dar mă aştept la o responsabilitate egală şi din partea autorităţilor locale şi al CNAIR. Am constatat că există întârzieri la nivelul autorităţilor locale în încheierea contractelor de deszăpezire şi că au existat situaţii când responsabilii de întreţinerea drumurilor nu şi-au făcut datoria”, a transmis ministrul Dragoş Tudorache.

Totodată, Poliţia Română a realizat o analiză a situaţiei contractelor încheiate până la acest moment la nivel naţional. Astfel, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat 8 contracte, dintr-un necesar de 11, pentru execuţia lucrărilor de întreţinere pe timpul iernii a autostrăzilor, celelalte 3 contracte fiind în diverse stadii.

PROGNOZA METEO pe trei luni

PROGNOZA METEO. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

PROGNOZA METEO NOIEMBRIE. Temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud si sud-est. Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norma in sud-estul si local in sudul tarii, iar in restul teritoriului vor fi in general excedentare.

Meteorologii europeni avertizează: Iarna 2016-2017 va fi cea mai friguroasă din ultimul secol

PROGNOZA METEO DECEMBRIE. Temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de norma in cea mai mare parte a tarii, posibil mai ridicate, local, in sud si sud-est. Precipitatiile lunare vor fi in general peste normele climatologice, exceptand local estul, nordul si vestul tarii, unde acestea vor fi apropiate de medii.

PROGNOZA METEO IANUARIE. Temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei in cea mai mare parte a teritoriului, exceptand, local, regiunile nordice, nord-vestice si centrale, unde acestea se pot situa sub media climatologica. Cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de norme in est si sud-est si se vor
situa, in general, peste normele climatologice in restul tarii.

VINE IARNA. Experţii: Urmează temperaturi care nu s-au mai pomenit în Europa de peste 120.000 de ani

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum se calculează, de fapt, numărul personal pentru 2025. La ce să te aștepți în următoarele luni, zodiile care intră în magia banilor
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Copiii luminii. Destinul special al celor născuți în Noaptea de Înviere
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii datori la ANAF din cauza contului la bancă. Fiscul te obligă să plătești. Trebuie să dai și declarație
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI