Magistraţii Tribunalului Sibiu au pronunţat, vineri, sentinţa în cazul a 16 persoane, membre ale unui grup specializat în trafic de droguri, destructurat în luna martie, de către DIICOT Sibiu.
Potrivit textului sentinţei, postat pe site-ul Tribunalului Sibiu, 14 dintre membrii grupării au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar alţi doi au primit pedepse cu suspendare.
Astfel, liderul grupării, Ionuţ Lupu, a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare pentru trafic internaţional de droguri de risc şi constituire a unui grup infracţional. Pentru că acesta era eliberat condiţionat, va executa în plus doi ani de închisoare din condamnarea anterioară, urmând să execute, în total, zece ani de închisoare.
Fratele său, Andrei Lupu, va executa, în total, 12 ani de închisoare. În acest dosar el a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru trafic internaţional de droguri de risc şi constituire a unui grup infracţional, dar mai are două condamnări anterioare, fiind eliberat condiţionat, astfel că magistraţii au dispus contopirea pedepselor.
Potrivit Mediafax, alţi 12 inculpaţi au fost condamnaţi la executarea unor pedepse cu închisoarea cuprinse între trei şi nouă ani, iar doi inculpaţi au primit pedepse de câte patru şi cinci ani cu suspendare.
Magistraţii au dispus eliberarea din arest a celor doi inculpaţi care au primit pedepse cu suspendare.
În plus, magistraţii au dispus confiscarea drogurilor în vederea distrugerii şi a tuturor sumelor de bani care au fost găsite în timpul percheziţiilor.
Sentinţa Tribunalului Sibiu nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
În martie, poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi procurorii DIICOT Sibiu au făcut percheziţii în 20 de locuinţe din municipiul Sibiu şi într-un imobil din Cluj-Napoca, în urma cărora au dus la audieri, la sediul DIICOT Sibiu, 21 de persoane puse sub învinuire pentru iniţiere, constituire, aderare sau sprijinirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi trafic internaţional de droguri de risc.
Prim-procurorul DIICOT Sibiu, Danusia Boicean, declara presei că reţeaua de traficanţi era organizată pe mai multe paliere.
„Reţeaua era structurată pe mai multe paliere. Primul palier era reprezentat de furnizorii en-gros care vindeau celor din palierul al doilea. Aceştia, la rândul lor, dădeau celor din palierele trei şi patru care se ocupau de vânzarea stradală”, spunea Boicean.
Potrivit acesteia, traficanţii îşi împărţiseră oraşul în zone şi nu exista niciun fel de concurenţă între ei, de aceea a fost foarte greu să fie prinşi. Boicean adăuga că drogurile erau vândute la licee, universităţi, dar şi în cluburi din municipiul Sibiu, traficanţii având intenţia de a se extinde şi în Cluj-Napoca, dar nu au mai apucat să formeze reţeaua completă acolo.
Surse din cadrul anchetei declarau că mulţi dintre consumatori erau minori, existând fete de 13-14 ani care primeau droguri în schimbul unor partide de sex.
Poliţiştii au găsit în locuinţele percheziţionate patru kilograme de canabis, cântare electronice, instrumente folosite pentru mărunţirea şi porţionarea drogurilor, ambalaje, dispozitive de fumat şi doze porţionate.
Membrii grupării ar fi adus drogurile din Spania şi Germania, prin serviciile de coletărie sau cu ajutorul unor apropiaţi, cu autocarul, ascunse în bagaje.
Reţeaua de traficanţi de droguri a vândut stupefiante inclusiv în faţa DIICOT Sibiu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba anunţând că mai multe persoane au ajuns la Urgenţă din cauza consumului.
Ulterior, 12 persoane dintre cele 21 acuzate de trafic de droguri şi audiate la sediul DIICOT Sibiu au fost arestate pentru 29 de zile, alte două persoane primind interdicţia de a părăsi localitatea.