14% dintre persoanele de peste 40 de ani din România au ACEASTĂ BOALĂ. Află despre ce e vorba

14% dintre persoanele cu vârste peste 40 de ani din România au boli obstructive (BPOC, astm), a declarat vineri profesor dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, cu prilejul celei de-a patra ediții a Conferinței Managementul Bolilor Pulmonare.
Iulian Tudor
02 oct. 2015, 20:00
14% dintre persoanele de peste 40 de ani din România au ACEASTĂ BOALĂ. Află despre ce e vorba

În zona bolilor obstructive (BPOC, astm) știm că, la ora actuală, avem în România 14% din persoanele peste 40 de ani care au această boală. Este o boală în creștere, unde trebuie folosite două tipuri de acțiuni: una de depistare prin campanii de spirometrie și a doua este de bugetare și de compensare 100% a medicației pentru care am pledat, întrucât acest lucru asigură un tratament precoce și de lungă durată. BPOC este o boală care în 2020 va fi pe locul 3 în rândul tuturor afecțiunilor în lume și asta va veni și în România pentru că este cuplată inerțial cu prevalența tabagismului„, a afirmat medicul, potrivit Agerpres.

El a spus că Societatea Română de Pneumologie va relua campaniile de spirometrie, campanii a cărei durată va fi mai lungă.

Vom încerca să reluăm campaniile de spirometrie, care vor dura mai mult. Aceste campanii se vor face inițial gratuit. Ulterior, pacientul care este depistat se va adresa medicului specialist cu bilet de trimitere de la medicul de familie pe ruta obișnuită. Este un test care durează trei minute, nu este dureros, este repetabil și este extrem de binevenit pentru a poziționa pierderea funcției respiratorii pentru pacient„, a spus medicul pneumolog.

Potrivit acestuia, în țara noastră există aproape 800.000 de pacienți cu tulburări respiratorii în timpul somnului.

„Avem în jur de 800.000 de pacienți cu tulburări respiratorii în timpul somnului. Aici intră și sindromul de apnee în somn, care ar merita un regim special de tratament, întrucât ei induc și alte comorbidități și complicații ulterioare”, a precizat Florin Mihălțan.

Citeşte şi WiFi-ul poate fi extrem de periculos pentru sănătate

El a menționat că în România există 27% fumători, iar în prezent patologia neoplazică (cancerul pulmonar) este pe primul loc la sexul masculin.

„Avem 27% fumători care la ora actuală sunt cei care fac legea din nefericire pentru că nu există o lege corectată la nivel de 2015 și monitorizată ca aplicare. Avem o patologie neoplazică — cancerul pulmonar este pe primul loc la sexul masculin și vine puternic din urmă, aproape în curs de a depăși cancerul genital, la sexul feminin. Ceea ce mi se pare important este că suntem într-o competiție cu multe alte specialități care beneficiază de proiect, programe bugetate de la MS. La ora actuală, numărul de programe care sunt bugetate sunt foarte puține. Avem doar pe tuberculoză, avem Programul ‘Stop Fumat!’ și avem cel pentru hipertensiunea pulmonară. În noianul acesta de boli multiple organice-cronice se impun alte deschideri, spre exemplu un registru național de BPOC și astm, că este o boală prevalentă, spre un registru național și un program de asistare a pacienților la domiciliu și precoce al pacienților cu probleme respiratorii în timpul somnului”, a mai afirmat medicul.

Problematica bolilor pulmonare în România, importanța diagnosticării precoce, limitările și problemele pe care medicul de specialitate le întâmpină în îngrijirea persoanelor cu aceste afecțiuni, precum și alte subiecte de interes sunt abordate, vineri și sâmbătă, la București, în cadrul celei de-a patra ediții a Conferinței Managementul Bolilor Pulmonare.

Tema din acest an este „Pneumologia la granița cu alte specialități”, conferința fiind condusă de prof.dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Citeşte şi Bacteriile intestinale la nou-născuţi, o armă împotriva astmului

În prima zi a evenimentului, medicii participanți au aflat informații despre sindromul de apnee de somn, tratamentul anticoagulant în practica medicală, arealul non-aderenței pulmonare, cauze de non-aderență în patologia pulmonară, severitatea BPOC din perspectiva nutrițională, medicina defensivă — mit sau realitate, managementul bolilor respiratorii cronice în practica medicului de familie, diagnosticul precoce al cancerului bronhopulmonar, fumatul la femei.

În cea de-a doua zi vor fi abordate teme precum comorbiditățile cardiovasculare în BPOC, tratamentul trombembolismului pulmonar în 2015, abordul hipertensiunii arteriale la pacienții cu boli cronice obstructive pulmonare, algoritm de diagnostic în practica medicului de familie, ecografia pleurală — tehnica neinvazivă indispensabilă pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pleurale, reabilitarea pulmonară și managementul bolilor pulmonare.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!