14% dintre persoanele de peste 40 de ani din România au ACEASTĂ BOALĂ. Află despre ce e vorba

14% dintre persoanele cu vârste peste 40 de ani din România au boli obstructive (BPOC, astm), a declarat vineri profesor dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, cu prilejul celei de-a patra ediții a Conferinței Managementul Bolilor Pulmonare.
Iulian Tudor
02 oct. 2015, 20:00
14% dintre persoanele de peste 40 de ani din România au ACEASTĂ BOALĂ. Află despre ce e vorba

În zona bolilor obstructive (BPOC, astm) știm că, la ora actuală, avem în România 14% din persoanele peste 40 de ani care au această boală. Este o boală în creștere, unde trebuie folosite două tipuri de acțiuni: una de depistare prin campanii de spirometrie și a doua este de bugetare și de compensare 100% a medicației pentru care am pledat, întrucât acest lucru asigură un tratament precoce și de lungă durată. BPOC este o boală care în 2020 va fi pe locul 3 în rândul tuturor afecțiunilor în lume și asta va veni și în România pentru că este cuplată inerțial cu prevalența tabagismului„, a afirmat medicul, potrivit Agerpres.

El a spus că Societatea Română de Pneumologie va relua campaniile de spirometrie, campanii a cărei durată va fi mai lungă.

Vom încerca să reluăm campaniile de spirometrie, care vor dura mai mult. Aceste campanii se vor face inițial gratuit. Ulterior, pacientul care este depistat se va adresa medicului specialist cu bilet de trimitere de la medicul de familie pe ruta obișnuită. Este un test care durează trei minute, nu este dureros, este repetabil și este extrem de binevenit pentru a poziționa pierderea funcției respiratorii pentru pacient„, a spus medicul pneumolog.

Potrivit acestuia, în țara noastră există aproape 800.000 de pacienți cu tulburări respiratorii în timpul somnului.

„Avem în jur de 800.000 de pacienți cu tulburări respiratorii în timpul somnului. Aici intră și sindromul de apnee în somn, care ar merita un regim special de tratament, întrucât ei induc și alte comorbidități și complicații ulterioare”, a precizat Florin Mihălțan.

Citeşte şi WiFi-ul poate fi extrem de periculos pentru sănătate

El a menționat că în România există 27% fumători, iar în prezent patologia neoplazică (cancerul pulmonar) este pe primul loc la sexul masculin.

„Avem 27% fumători care la ora actuală sunt cei care fac legea din nefericire pentru că nu există o lege corectată la nivel de 2015 și monitorizată ca aplicare. Avem o patologie neoplazică — cancerul pulmonar este pe primul loc la sexul masculin și vine puternic din urmă, aproape în curs de a depăși cancerul genital, la sexul feminin. Ceea ce mi se pare important este că suntem într-o competiție cu multe alte specialități care beneficiază de proiect, programe bugetate de la MS. La ora actuală, numărul de programe care sunt bugetate sunt foarte puține. Avem doar pe tuberculoză, avem Programul ‘Stop Fumat!’ și avem cel pentru hipertensiunea pulmonară. În noianul acesta de boli multiple organice-cronice se impun alte deschideri, spre exemplu un registru național de BPOC și astm, că este o boală prevalentă, spre un registru național și un program de asistare a pacienților la domiciliu și precoce al pacienților cu probleme respiratorii în timpul somnului”, a mai afirmat medicul.

Problematica bolilor pulmonare în România, importanța diagnosticării precoce, limitările și problemele pe care medicul de specialitate le întâmpină în îngrijirea persoanelor cu aceste afecțiuni, precum și alte subiecte de interes sunt abordate, vineri și sâmbătă, la București, în cadrul celei de-a patra ediții a Conferinței Managementul Bolilor Pulmonare.

Tema din acest an este „Pneumologia la granița cu alte specialități”, conferința fiind condusă de prof.dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Citeşte şi Bacteriile intestinale la nou-născuţi, o armă împotriva astmului

În prima zi a evenimentului, medicii participanți au aflat informații despre sindromul de apnee de somn, tratamentul anticoagulant în practica medicală, arealul non-aderenței pulmonare, cauze de non-aderență în patologia pulmonară, severitatea BPOC din perspectiva nutrițională, medicina defensivă — mit sau realitate, managementul bolilor respiratorii cronice în practica medicului de familie, diagnosticul precoce al cancerului bronhopulmonar, fumatul la femei.

În cea de-a doua zi vor fi abordate teme precum comorbiditățile cardiovasculare în BPOC, tratamentul trombembolismului pulmonar în 2015, abordul hipertensiunii arteriale la pacienții cu boli cronice obstructive pulmonare, algoritm de diagnostic în practica medicului de familie, ecografia pleurală — tehnica neinvazivă indispensabilă pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pleurale, reabilitarea pulmonară și managementul bolilor pulmonare.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'