Venitul lunar de completare va fi acordat celor 2.500 de persoane disponibilizate de la SNTFM „CFR Marfă” – SA., urmare aplicării planului de disponibilizare, aprobat de conducerea acestei societăţi în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013.
Potrivit notei de fundamentare, concedierea salariaţilor SNTFM ‘CFR Marfă’ SA se va face începând cu luna iulie 2014 şi este necesară alocarea de la bugetul asigurărilor pentru şomaj a sumei totale de 67,6 milioane de lei, din care în anul 2014 suma de 16,9 milioane de lei.
„Se aprobă alocarea sumei de 16,9 milioane de lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2014 pentru plata venitului lunar de completare pentru persoanele disponibilizate de la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ‘CFR Marfă’ SA, în baza planului de disponibilizare aprobat de către Adunarea Generală a Acţionarilor”, se precizează în proiect.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 reglementează măsurile de protecţie socială de care beneficiază persoanele disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza unui plan de disponibilizare, din cadrul unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, institute naţionale de cercetare-dezvoltare, precum şi a societăţilor comerciale şi regiilor autonome subordonate autorităţilor administraţiei publice locale.
În conformitate cu prevederile art.1 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 36/2013 persoanele disponibilizate de la operatorii economici cu capital majoritar de stat beneficiază de un venit lunar de completare.
„Urmare a acordurilor încheiate de România cu Fondul Monetar Internaţional, precum şi având în vedere prevederile Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2014 al SNTFM ‘CFR Marfă’ – SA, la nivelul societăţii a fost demarat un proces de restructurare şi reorganizare, în strânsă concordanţă cu activitatea ce urmează a fi desfăşurată în continuare de CFR Marfă. Obiectivele principale ale acestui program sunt reducerea, în continuare, până la eliminare, a pierderilor din exploatare, obţinerea unei competitivităţi reale în condiţiile unei pieţe libere, atenuarea impactului social, eficientizarea actului managerial, utilizarea mai bună a potenţialului uman şi tehnic existent, diminuarea cheltuielilor financiare şi impact pozitiv asupra mediului de afaceri. Drept urmare, SNTFM ‘CFR Marfă’ – SA a întocmit un program de restructurare şi reorganizare prin care a stabilit numărul de salariaţi ce urmează a fi disponibilizaţi şi care vor beneficia de prevederile OUG nr. 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor măsuri de protecţie socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, precum şi a sumelor necesare a fi alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj” se mai menţionează în nota de fundamentare.
Data limită pentru primirea de propuneri şi observaţii pe marginea acestui proiect este 28 iunie 2014.