17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare, introduse pe lista compensatelor

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente salută decizia Ministerului Sănătăţii de a introduce în sistemul de medicamente compensate începând cu luna mai a celor 17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare, susţinând însă că în acest moment nu există cadru legal pentru introducerea acestor medicamente în lista de medicamente compensate şi gratuite.
Iulian Tudor
05 mai 2014, 11:03
17 molecule destinate tratamentelor bolilor rare, introduse pe lista compensatelor

„Observaţia principală este că în acest moment nu există cadru legal pentru introducerea acestor medicamente în listă şi tocmai asta am cerut, ca acest cadru legal să fie creat, tocmai pentru a nu exista un precedent în acest sens. Hotărârea de guvern nu acoperă cadrul legal, pentru că nicăieri în Legea 95 sau în legislaţia elaborată până acum nu se menţionează faptul că medicamentele orfane au prioritate în faţa celorlalte medicamente. Guvernul poate printr-o decizie să introducă aceste medicamente, dar undeva în lege trebuie să fie scris că medicamentele orfane au o prioritate în faţa celorlalte medicamente. În mod normal ar trebui să existe un tratament echitabil al tuturor categoriilor de pacienţi2, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, în cadrul unei dezbateri organizate luni de Ministerul Sănătăţii.

Pe de altă parte, preşedintele ANM, Marius Savu, a afirmat că în cursul acestei săptămâni va fi publicat un ordin în privinţa includerii sau excluderii medicamentelor pe/de pe lista de medicamente compensate şi gratuite.

„În cursul acestei săptămâni, miercuri, probabil, sau cel mai târziu joi, un nou ordin va fi publicat, care va include tot ce înseamnă parte de transparenţă, predictibilitate referitor la includere, dar şi menţinere şi excludere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate şi gratuite”, a spus Savu.

El a precizat că din iunie pacienţii vor avea acces la aceste medicamente noi, iar până cel târziu în luna octombrie şi restul procedurilor să fie îndeplinite pentru o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite.

Savu a declarat că impactul financiar al introducerii celor 17 molecule ‘este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârşitul anului’.

„O primă evaluare este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârşitul anului, spun o primă evaluare pentru că s-ar putea să avem şi surpriza să fie nevoie de mai mulţi bani, însă până la urmă sunt convins că fondurile vor fi găsite atâta timp cât medicamentele vor fi date celor care au nevoie de ele”, a afirmat Savu.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a precizat că cele 17 molecule sunt folosite pentru 550 de pacienţi în tratamentul bolilor rare în special în oncologie pentru cancerele hematologice şi epilepsie.

El a explicat că medicamentele orfane sunt definite conform regulamentelor europene ca fiind adresate unui segment limitat de persoane pentru care producătorii de medicamente efectuează studii clinice costisitoare şi care nu se regăsesc pentru pacienţi într-o desfacere foarte mare.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Se schimbă polițele RCA. Banii vor fi retrași automat din cont. Anunțul făcut de ASF
Playtech.ro
Vouchere de vacanță 2025. Când trebuie salariații să restituie tichetele, situațiile prevăzute de lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Personalitățile pe care românii le-ar vrea președinte, dar nu sunt pe buletinul de vot. „Clasa politică e imaginea societății”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Adio, grătare! Minivacanța de 1 Mai e compromisă. Weekendul aduce ploi abundente în toată țara
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
Horoscop chinezesc săptămâna 28 aprilie – 4 mai 2025: Semnul zodiacal care pleacă în vacanță fără să țină cont de bugetul alocat
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație în cazul Elodia Ghinescu. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu fosta avocată: Vă dau în scris
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Bogdan înainte de a fi înghițit de apele Dunării? Bărbatul care îl însoțea la pescuit face declarații cutremurătoare: „A început să țipe, să urle”
Vreme severă în România: vijelii, grindină și temperaturi scăzute în următoarele zile
MediaFlux
Crimă teribilă în România! Femeie lovită de tren după ce a fost imobilizată pe șine de un bărbat care a sărit din fața locomotivei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre