„Observaţia principală este că în acest moment nu există cadru legal pentru introducerea acestor medicamente în listă şi tocmai asta am cerut, ca acest cadru legal să fie creat, tocmai pentru a nu exista un precedent în acest sens. Hotărârea de guvern nu acoperă cadrul legal, pentru că nicăieri în Legea 95 sau în legislaţia elaborată până acum nu se menţionează faptul că medicamentele orfane au prioritate în faţa celorlalte medicamente. Guvernul poate printr-o decizie să introducă aceste medicamente, dar undeva în lege trebuie să fie scris că medicamentele orfane au o prioritate în faţa celorlalte medicamente. În mod normal ar trebui să existe un tratament echitabil al tuturor categoriilor de pacienţi2, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, în cadrul unei dezbateri organizate luni de Ministerul Sănătăţii.
Pe de altă parte, preşedintele ANM, Marius Savu, a afirmat că în cursul acestei săptămâni va fi publicat un ordin în privinţa includerii sau excluderii medicamentelor pe/de pe lista de medicamente compensate şi gratuite.
„În cursul acestei săptămâni, miercuri, probabil, sau cel mai târziu joi, un nou ordin va fi publicat, care va include tot ce înseamnă parte de transparenţă, predictibilitate referitor la includere, dar şi menţinere şi excludere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate şi gratuite”, a spus Savu.
El a precizat că din iunie pacienţii vor avea acces la aceste medicamente noi, iar până cel târziu în luna octombrie şi restul procedurilor să fie îndeplinite pentru o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite.
Savu a declarat că impactul financiar al introducerii celor 17 molecule ‘este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârşitul anului’.
„O primă evaluare este undeva la 50 de milioane de lei până la sfârşitul anului, spun o primă evaluare pentru că s-ar putea să avem şi surpriza să fie nevoie de mai mulţi bani, însă până la urmă sunt convins că fondurile vor fi găsite atâta timp cât medicamentele vor fi date celor care au nevoie de ele”, a afirmat Savu.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, a precizat că cele 17 molecule sunt folosite pentru 550 de pacienţi în tratamentul bolilor rare în special în oncologie pentru cancerele hematologice şi epilepsie.
El a explicat că medicamentele orfane sunt definite conform regulamentelor europene ca fiind adresate unui segment limitat de persoane pentru care producătorii de medicamente efectuează studii clinice costisitoare şi care nu se regăsesc pentru pacienţi într-o desfacere foarte mare.