După ce au fost audiate cele 80 de persoane mai bine de 12 ore, Parchetul Călăraşi a decis să emită mandate de reţinere pentru 18 suspecţi. Ei urmează să fie prezentaţi luni în faţa instanţei, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.
La audieri au aşteptat şi zeci de rude ale romilor din Sinteşti. Echipa România TV a fost agresată de un grup de femei furioase că presa participa la acţiunea poliţiei. Una dintre ele a aruncat cu o piatră în camera video şi a spart-o.
Persoanele în cauză sunt cercetate după percheziţiile făcute duminică la Sinteşti-Ilfov, fiind suspectate că au dat bani cu camătă, care erau recuperaţi ulterior din credite bancare obţinute cu acte falsificate, informează DIICOT. Suspecţii au fost monitorizaţi timp de 9 luni, iar procurorii susţin că membrii grupului ar fi fost susţinuţi de 7 directori şi 6 funcţionari ai unităţilor bancare de la care inculpaţii au solicitat creditele. Prejudiciul a fost estimat la peste 20 milioane euro.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Călăraşi, au făcut, duminică, în localitatea Sinteşti din Ilfov, 80 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în obţinerea unor beneficii financiare substanţiale, prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.
Membrii grupării, susţin anchetatorii, au realizat o activitate infracţională conexă faptelor pentru care se efectuează cercetări în dosarul penal instrumentat de către procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Bucureşti, privind comiterea unor fraude bancare de proporţii, sub coordonarea liderilor Mihai Stan şi Ruse Daniel.
Astfel, arată DIICOT, o parte din membrii grupării acordau împrumuturi percepând dobânzi cuprinse între 7 şi 40% pe lună, fără a declara organelor fiscale veniturile astfel realizate. Sumele împrumutate şi dobânzile pretinse erau recuperate ulterior prin contractarea de către debitori a unor împrumuturi bancare, creditele fiind obţinute prin utilizarea unor documente falsificate.
Prejudiciul cauzat în acest caz este estimat la peste 15 milioane de euro, potrivit procurorilor.
Ancheta în acest caz vizează 38 de învinuiţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani.