„Înaltul oficial european a asigurat-o pe d-na primar general al Bucureștiului de sprijinul său și al serviciilor DG Regio pentru implementarea proiectelor cu finanțare europeană, între care o nouă stație de tratare a apelor reziduale, ce va deservi mai mult de un milion de locuitori; linia 5 de metrou, care va lega cartierul Drumul Taberei de zona centrală Eroilor; sistemul de gestionare a deșeurilor; sistemul de încălzire centralizată; centura Bucureștiului și linia 6 de metrou, ce va conecta Bucureștiul cu aeroportul Otopeni”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Corina Crețu a arătat că Bucureștiul este un partener important al Comisiei Europene în implementarea politicii de coeziune. Astfel, în perioada de finanțare 2014 — 2020, capitala României are alocate aproape 2,3 miliarde de euro, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de coeziune pentru România.
„Bucureștiul este motorul creșterii economice a țării și se confruntă cu provocările unei metropole europene moderne”, a remarcat Corina Crețu, potrivit Agerpres.
În condițiile în care, în perioada de programare 2007 — 2013, unele dintre proiectele inițiate în Capitală au înregistrat întârzieri, Gabriela Firea a oferit asigurări că Bucureștiul va colabora strâns cu autoritățile de la nivel central, precum și cu Autoritatea de Management și cu Agenția de Dezvoltare Regională București-Ilfov.
„I-am recomandat primarului general al Capitalei să dezvolte un plan privind implementarea proiectelor cu finanțare europeană, cu termene limită și cu o distribuire clară a responsabilităților, precum și să înceapă cât mai rapid pregătirea proiectelor pentru perioada 2014 — 2020”, a fost mesajul oficialului european.
De asemenea, comisarul european și-a arătat deschiderea pentru a sprijini eforturile PMB și ale autorităților naționale pentru identificarea nevoilor de investiții ale Bucureștiului.
Investițiile cu finanțare europeană în Capitală sunt realizate prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și Programul Operațional Regional (POR).
În cazul POIM se au în vedere investiții în sectorul de management al deșeurilor, în sistemul de termoficare și de transport public subteran, estimate la un total de peste 2 miliarde de euro.
În ceea ce privește POR, investițiile prevăzute au o valoare totală de 336 milioane de euro și vizează refacerea clădirilor rezidențiale, a clădirilor publice și a iluminatului stradal, lucrări de întreținere a patrimoniului cultural, modernizarea drumurilor județene și reabilitarea terenurilor degradate, lucrări de îmbunătățire a mobilității urbane și a infrastructurii educaționale, cât și investiții în folosul comunităților dezavantajate, precizează sursa citată.