Pe 31 martie s-au împlinit 20 de ani de la accidentul de la Baloteşti, catastrofa aviatică care a marcat România. 60 de oameni şi-au pierdut viaţa după ce o aeronavă a companiei Tarom s-a prăbuşit la puţin după decolare. La 20 de ani de atunci, nu se cunoaşte încă de ce comandantul nu a reacţionat când automatele de la bord s-au blocat.
Condițiile meteorologice permiteau o vizibilitate orizontală de 1.300 m, vântul bătea cu o intensitate între 10 și 15 m/s. La înălțimea de 600 m și viteza de 300 km/h, motorul stâng a început să dezvolte o asimetrie, provocând creșterea tracțiunii motorului drept. La ora 09:08:34, avionul a lovit pământul, scrie Agerpres. Într-un răstimp de 1 minut și 50 de secunde, scurs între decolare și prăbușire, soarta celor 11 membri ai echipajului și a celor 49 de pasageri, între care doi copii, a fost pecetluită.
Reacția autorităților a fost impresionantă. Brigada de pompieri a Capitalei a intervenit, dotată cu 30 de autospeciale, spitalele au trimis 40 de ambulanțe. Mai mult de 200 de jandarmi au înconjurat locul impactului — o elipsă de 80 m lățime și 200 m lungime. Un pompier declara Agenției Reuters că echipajele sale au luptat cu flăcările timp de o oră și jumătate. Totul a fost în zadar.
A fost cea mai mare catastrofă din istoria aviației românești. În 2006, după 11 ani de la catastrofă, raportul final al Comisiei de investigație asupra zborului ROT 371 prezintă trei cauze: „Tracțiunea asimetrică, un motor avea putere mai mică decât celălalt. O posibilă incapacitate a pilotului comandant. Acțiuni corective insuficiente din partea copilotului pentru a preveni consecințele primilor doi factori”.