În special, apelul de a părăsi Ucraina a fost făcut de autoritățile din Australia, Marea Britanie, Letonia, Israel, Canada, Grecia, Noua Zeelandă, Țările de Jos, Norvegia, Statele Unite, precum și din Macedonia de Nord, Finlanda, Muntenegru, Estonia , Coreea de Sud, Japonia, Belgia, Germania și Lituania.
SUA le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească Ucraina într-un termen de 24-48 de ore.
Reprezentanții ministerelor de externe ale acestor state le-au cerut cetățenilor lor să plece de urgenţă din Ucraina, din cauza situației de securitate „grave și imprevizibile”.
În ceea ce priveşte România, Ministerul Afacerilor Externe nu le-a făcut nicio recomandare cetăţenilor aflaţi în Ucraina, dar a emis joi o alertă de călătorie, în care compatrioţii noştri sunt sfătuiţi să evite călătoriile în această ţară (Click pentru a vedea alerta MAE). În schimb cei aflaţi deja pe teritoriul ucrainean nu au primit niciun îndemn din partea autorităţilor de la Bucureşti de a părăsi ţara.
Cu o zi mai devreme, vineri, președintele american Joe Biden a anunțat data de 16 februarie ca fiind ziua în care va începe invazia rusă a Ucrainei. El a avansat această dată în timpul discuţiilor cu liderii țărilor occidentale, din Uniunea Europeană și NATO. Totuși, aproape simultan cu știrile despre Biden, pe site-ul Bloomberg a fost publicat un articol în care data începerii presupusei invazii este 15 februarie. Potrivit unor surse anonime „familiarizate cu chestiunea”, acțiunile Rusiei pot include o provocare în Donbass sau un atac asupra Kievului.
De asemenea, despre subiectul invaziei a vorbit și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a spus că Rusia ar putea lua măsuri agresive împotriva Ucrainei chiar în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing.