Retrospectivă 2014: Cele mai mari dezastre naturale

În fiecare an se produc calamităţi naturale, de când e lumea şi Pământul. Nici anul 2014 nu a făcut excepţie, fiind vorba despre cutremure, inundaţii, furtuni, tornade şi alte asemenea fenomene violente.
Alina Costache
18 dec. 2014, 14:26
Retrospectivă 2014: Cele mai mari dezastre naturale

Din fericire, dezastrele naturale din acest an nu au atins, din fericire, proporțiile unora din anii precedenți. Iată o retrospectivă a dezastrelor din 2014, realizată de Agerpres.

Pe 1 aprilie 2014, un cutremur de pământ cu magnitudinea de 8,1-8,2 grade a zguduit orașul Iquique din Chile și întreaga regiune, provocând moartea mai multor persoane și însemnate pierderi materiale. Au fost evacuate aproape un milion de persoane. Potrivit geologilor, acest puternic seism — urmat de o replică de 7,6 grade — a fost rezultatul tensiunilor acumulate la nivelul faliei aflate de-a lungul zonei de coastă a țării, unde placa tectonică oceanică ‘Nazca’ alunecă sub placa tectonică sud-americană într-un ritm de circa 7 centimetri pe an.

Pe același Cerc de Foc al Pacificului s-a produs, la 18 aprilie, un cutremur în capitala Mexicului. Seismul a avut 7,4 pe scara magnitudinii de moment, epicentrul fiind localizat în statul mexican Guerrero, la nord de Acapulco. Cutremurul a spart geamuri și vitrine și a dărâmat ziduri, determinând totodată întreruperi de curent și evacuări.

Pe 12 februarie s-a produs un cutremur cu magnitudinea 7,3 în regiunea autonomă uigură Xingjiang din nord-vestul Chinei. Deși de mare intensitate, el nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale.

Din gama de mișcări tectonice susceptibile să producă pagube umane și materiale fac parte și erupțiile vulcanice. Un vulcan din vestul Indoneziei (țară în care se află cel mai mare număr de vulcani activi din lume), în activitate de mai multe luni, a erupt de 30 de ori pe 4 ianuarie, făcând ca numărul persoanelor evacuate să depășească 20.000. Sinabung, situat în nordul insulei Sumatra, a aruncat lavă până la 4.000 de metri înălțime.

Erupția vulcanică neașteptată de pe muntele Ontake din centrul Japoniei s-a soldat cu 48 de morți și 15 dispăruți, îngropați, se pare, în stratul gros de cenușă. Ea a avut loc sâmbătă, 27 septembrie, când muntele era plin de excursioniști. Cu un asemenea bilanț, erupția vulcanică bruscă este cea mai gravă de acest tip din Japonia după război.

Alți vulcani a căror activitate stârnește îngrijorare și pentru care au fost lansate avertismente sunt Bardarbunga din Islanda, Mayon din Filipine și Kilauea din Hawaii, populația din zona lor fiind evacuată.

Unele taifunuri din 2014, ca Rammasun, Nuri, Vongfong, Halong, Neoguri sau Hagupit, au fost deosebit de intense, cu vânturi de peste 250 km/h și precipitații însemnate. Cinci persoane au murit și 46 au fost rănite după ce taifunul Neoguri s-a abătut pe 10 iulie, însoțit de ploi torențiale și rafale de vânt puternice, asupra unor zone extinse ale arhipelagului japonez. Centrul, vestul și sudul Japoniei au fost afectate de furtuni însoțite de descărcări electrice, tornade, alunecări de teren, râuri umflate și valuri înalte, care au dus la evacuări de populație și întreruperi în alimentarea cu energie electrică.

Citeşte şi Nostradamus a prezis fenomenele stranii apărute pe cerul Capitalei după CUTREMUR! „Nu mai avem mult”!

Taifunul Rammasun, care a atins cea mai mare intensitate în China pe 19 iulie, a fost cel mai puternic din ultimele patru decenii care s-a abătut asupra acestei țări. Vântul a suflat cu peste 200 km/h în insula Hainan, iar precipitațiile au fost abundente. Bilanțul super-taifunului Rammasun din China a fost de 56 de morți și 20 de dispăruți, iar pagubele materiale au depășit 26,55 de miliarde de yuani (4,32 miliarde de dolari). China se confruntă frecvent cu dezastre naturale în cele două luni estivale, provocate de ploile musonice, care afectează mai ales jumătatea de sud a țării. Rammasun a ajuns în China după ce a devastat nordul Filipinelor, unde a provocat 94 de morți și nouă dispăruți. Taifunul a afectat și nordul Vietnamului, unde cel puțin trei persoane au murit ca urmare a inundațiilor.

Puternicul taifun Vongfong a lovit pe 13 octombrie centrul Japoniei după ce provocase rănirea a 44 de persoane și un dispărut, un cetățean chinez luat de valuri. Rafalele de vânt au depășit 180 km/h, iar ploile torențiale au inundat drumurile și au distrus numeroase case. Cu o săptămână înainte, un alt taifun, Phanfone, a traversat Japonia, lăsând în urmă dispăruți, printre care trei militari americani luați de valuri în timp ce făceau fotografii în Okinawa.

La începutul lunii decembrie, taifunul Hagupit a lovit arhipelagul filipinez. Filipinele înregistrează anual între 15 și 20 de taifunuri în sezonul ploios, care începe în general în luna iunie și se încheie în noiembrie. Circa un milion de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele în așteptarea taifunului Hagupit, iar bilanțul furtunii tropicale care a măturat Filipinele de la est la vest era marți, 9 decembrie, de 27 de morți, potrivit Crucii Roșii. Capitala Manila a fost în mare măsură cruțată. Marea majoritate a deceselor au fost înregistrate în extremitatea de est a arhipelagului, pe insula Samar, unde Hagupit a lovit zona de coastă cu rafale având viteza de 210 kilometri pe oră.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Lista județelor vizate
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Româncă, reținută și expulzată din Serbia pe motive de securitate națională
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin