2023, pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Meteorologii anunță temperaturi și ploi de vară pentru perioada următoare

Vremea se încălzește, iar termometrele vor indica până la 28 de grade Celsius deși ne apropiem de mijlocul toamnei. Meteorologii anunță și ploi de vară însoțite de descărcări electrice până la sfârșitul săptămânii când temperaturile vor scadea brusc.
Alina Costache
05 oct. 2023, 13:01
2023, pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Meteorologii anunță temperaturi și ploi de vară pentru perioada următoare

2023 este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Temperaturile ridicate din acest an au făcut ca temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunţat, joi, serviciul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene.

Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4C mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condiţiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mişcările de temperatură.

Citește și: Prognoza iernii. Se anunţă vortex polar cu nămeţi de zăpadă şi temperaturi scăzute. Ninsorile vin mai repede în toată lumea

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.

Oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.

„Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie – după o vară record – au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc – pe cale să fie cel mai cald an şi cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.

Citește și: Toamna vine cu picătura în România. Elena Mateescu anunţă că un ciclon polar loveşte România

„La două luni de la COP28, sentimentul de urgenţă pentru o acţiune ambiţioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic”, a spus ea, referindu-se la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice.

Anul trecut nu a fost un record, deşi lumea a fost cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparţinea anilor 2016 şi 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade C mai mari.

Temperatura medie a suprafeţei mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie şi a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus.

 

Prognoza meteo 6 – 8 octombrie 2023. ANM anunță vreme mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă și ploi

Vineri, valorile termice vor marca o scădere față de intervalul anterior în majoritatea zonelor și se vor apropia de cele specifice perioadei, însă în regiunile sudice, mai ales pe parcursul zilei, va fi mai cald decât în mod obișnuit. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări temporare în special după-amiaza și seara, dar numai izolat vor fi posibile ploi slabe, mai ales la munte și în sudul extrem. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona montană (rafale în jurul a 60 km/h pe creste), precum și în Moldova și în Dobrogea (cu până la 40…50 km/h) în prima parte a intervalului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 19 și 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 grad în depresiunile intramontane și 13…15 grade pe litoral. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, cu precădere pe văi și în depresiuni, se va semnala ceață.

Sâmbătă valorile termice se vor situa peste mediile multianuale în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în nordul teritoriului și la munte, unde izolat va ploua slab, mai ales spre seară și noaptea. Vântul va avea intensificări în zona montană, în special în Carpații Orientali, cu rafale de peste 70…80 km/h pe creste, dar local și temporar pe parcursul zilei și în nord, centru și est, cu viteze în general de 40…50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 19 și 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 16 grade. Dimineața și noaptea, îndeosebi pe văi și în depresiuni, pe suprafețe mici se va semnala ceață.

Duminică, vremea va fi vântoasă în cea mai mare parte a țării, iar valorile termice vor fi în scădere în jumătatea nordică a teritoriului, iar în rest se vor situa în continuare peste mediile climatologice specifice datei. Cerul va avea înnorări temporare și local va ploua în regiunile nordice, centrale și în zonele montane, pe arii mai restrânse în cele sudice și cu totul izolat în rest. Vântul va avea intensificări în zona montană, în special în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, cu rafale de peste 70…80 km/h pe creste, iar în restul teritoriului, local și temporar, cu viteze în general de 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 11…12 grade în nordul Moldovei și 26…27 de grade în Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 și 11 grade, mai coborâte în zonele depresionare. Dimineața și noaptea, îndeosebi în depresiuni, vor fi condiții de ceață.

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'