2023 este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată. Temperaturile ridicate din acest an au făcut ca temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunţat, joi, serviciul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene.
Temperatura globală pentru perioada ianuarie-septembrie este, de asemenea, cu 1,4C mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul, în condiţiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri, iar modelele meteorologice pe termen scurt determină, de asemenea, mişcările de temperatură.
Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93C peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020, iar temperatura globală a lunii a fost cea mai atipică lună caldă din orice an din setul de date ERA5, care datează din 1940.
Oamenii de ştiinţă au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariţia în acest an a modelului meteorologic El Nino, care încălzeşte apele de suprafaţă din estul şi centrul Oceanului Pacific, au alimentat recentele temperaturi record.
„Temperaturile fără precedent pentru această perioadă a anului observate în septembrie – după o vară record – au doborât recordurile cu o valoare extraordinară. Această lună extremă a împins anul 2023 în onoarea îndoielnică a primului loc – pe cale să fie cel mai cald an şi cu aproximativ 1,4C peste temperaturile medii preindustriale”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus, într-un comunicat.
Citește și: Toamna vine cu picătura în România. Elena Mateescu anunţă că un ciclon polar loveşte România
„La două luni de la COP28, sentimentul de urgenţă pentru o acţiune ambiţioasă în domeniul climei nu a fost niciodată mai critic”, a spus ea, referindu-se la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice.
Anul trecut nu a fost un record, deşi lumea a fost cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială. Recordul anterior aparţinea anilor 2016 şi 2020, când temperaturile au fost în medie cu 1,25 grade C mai mari.
Temperatura medie a suprafeţei mării pentru luna septembrie peste 60°S-60°N a ajuns la 20,92C, ceea ce reprezintă cea mai mare temperatură înregistrată pentru luna septembrie şi a doua cea mai mare pentru toate lunile, după august 2023, a precizat Copernicus.
Vineri, valorile termice vor marca o scădere față de intervalul anterior în majoritatea zonelor și se vor apropia de cele specifice perioadei, însă în regiunile sudice, mai ales pe parcursul zilei, va fi mai cald decât în mod obișnuit. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări temporare în special după-amiaza și seara, dar numai izolat vor fi posibile ploi slabe, mai ales la munte și în sudul extrem. Vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în zona montană (rafale în jurul a 60 km/h pe creste), precum și în Moldova și în Dobrogea (cu până la 40…50 km/h) în prima parte a intervalului. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 19 și 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 grad în depresiunile intramontane și 13…15 grade pe litoral. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse, cu precădere pe văi și în depresiuni, se va semnala ceață.
Sâmbătă valorile termice se vor situa peste mediile multianuale în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în nordul teritoriului și la munte, unde izolat va ploua slab, mai ales spre seară și noaptea. Vântul va avea intensificări în zona montană, în special în Carpații Orientali, cu rafale de peste 70…80 km/h pe creste, dar local și temporar pe parcursul zilei și în nord, centru și est, cu viteze în general de 40…50 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 19 și 25 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 16 grade. Dimineața și noaptea, îndeosebi pe văi și în depresiuni, pe suprafețe mici se va semnala ceață.
Duminică, vremea va fi vântoasă în cea mai mare parte a țării, iar valorile termice vor fi în scădere în jumătatea nordică a teritoriului, iar în rest se vor situa în continuare peste mediile climatologice specifice datei. Cerul va avea înnorări temporare și local va ploua în regiunile nordice, centrale și în zonele montane, pe arii mai restrânse în cele sudice și cu totul izolat în rest. Vântul va avea intensificări în zona montană, în special în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, cu rafale de peste 70…80 km/h pe creste, iar în restul teritoriului, local și temporar, cu viteze în general de 45…55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 11…12 grade în nordul Moldovei și 26…27 de grade în Muntenia, iar cele minime vor fi cuprinse între 1 și 11 grade, mai coborâte în zonele depresionare. Dimineața și noaptea, îndeosebi în depresiuni, vor fi condiții de ceață.