„Sunt corporaţii care dau afară 20% din personal pentru că au realizat că pot avea aceeaşi productivitate, dar cu oameni mai puţini şi au ajuns inclusiv să lucreze în trei ture, de la 8 la 16, de la 10 la 18 şi de la 12 la 20, pentru a nu supraaglomera birourile. În plus, noile proiecte care ar fi trebuit să demareze în 2020 sunt deja întârziate“, spun surse din piaţa imobiliară, potrivit Ziarul Financiar.
Mulţi corporatişti vor reveni la birouri abia în 2021, şi asta întrucât reîntoarcerea la birouri în această perioadă ar presupune costuri suplimentare ca urmare a faptului că angajatorii ar trebui să reconfigureze birourile astfel încât să fie respectată măsura distanţei sociale. În acest moment, din perspectiva distanţării sociale, la birou ar putea reveni cel mult jumătate dintre corporatişti fără să fie necesare investiţii majore.
„Valul de concedieri este deja în curs! Cu toţii am urmărit numărul de contracte încetate, aşa cum a fost comunicat de autorităţi, dar nu au apărut noi cifre de la anunţul măsurilor de revenire, aşa că vom vedea dacă se menţine ritmul de 8-10.000 contracte încetate/zi. După stabilizarea pe termen scurt, aşteptăm ca toate marile companii să opereze progresiv optimizări ale numărului de salariaţi, în funcţie de comenzi, de proiectele de digitalizare ori de diverse cerinţe la nivel de grup”, explică Raluca Pârvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă BPI Group, potrivit sursei citate.
Totodată, se observă tendinţa angajatorilor de a nu recurge la varianta disponbilizărilor colective, preferând varianta încetării individuale a contractelor sau cu acordul părţilor.
„Tendinţa pe care am observat-o este că firmele aleg să procedeze fie la plecări ţintite, cu acordul părţilor, fie la încetări individuale, în limita lunară permisă de legislaţie, astfel încât nu demarează concedieri colective. Dat fiind că avem o legislaţie permisivă pentru angajator, esenţial va fi ca aceşti oameni să primească sprijin, atât financiar, cât şi pentru a-şi găsi un loc de muncă. Piaţa va fi dificilă şi în continuare“, precizează Raluca Pârvu.