Data de 21 decembrie rămâne în istorie ca fiind cea la care Revoluţia română din 1989, declanşată la Timişoara, s-a extins în întreaga ţară.
În Bucureşti, în urmă cu 23 de ani, la propunerea primarului Barbu Petrescu, a fost convocată în jurul prânzului o mare adunare populară menită să exprime sprijinul faţă de conducerea de partid. Nicolae Ceauşescu s-a adresat mulţimii, evocând o serie de realizări ale revoluţiei socialiste, dar ulterior mitingul a devenit unul anticomunist, mulţimea rupând cordoanele forţelor de ordine. Mişcări bruşte venite de la periferia adunării şi sunetul unor petarde au transformat manifestaţia în haos.
O mare parte dintre participanţii la adunare s-au regrupat în zona hotelului Intercontinental şi pe străzile învecinate Pieţei Palatului, după care au invadat centrul Bucureştiului, din Piaţa Kogălniceanu până în Piaţa Unirii, Piaţa Rosetti şi Piaţa Romană. Seara, după ora 18, a început acţiunea forţelor de ordine împotriva manifestanţilor, care a durat până la a doua zi, ora trei dimineaţa.
A fost seara în care s-a ridicat celebra baricadă de la Inter, care a rezistat până la miezul nopţii, când a fost doborâtă de forţele de ordine. Asupra mulţimii s-a tras de pe clădiri şi din tancuri şi s-au înregistrat multe victime prin împuşcare, înjunghiere, maltratare sau strivire de către vehiculele armatei. Pompierii blocau mulţimea cu jeturi de apă puternice, iar un TAB a intrat în plin în mulţime.
Bilanţul reprimării: 50 de persoane ucise, 462 rănite, 1.245 arestate şi transportate la penitenciarul Jilava. A doua zi la prânz, pe 22 decembrie 1989, sub presiunea unor noi proteste, Nicolae şi Elena Ceauşescu au părăsit sediul Comitetului Central al PCR, iar manifestanţii au provlamat victoria Revoluţiei.