Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 92 din 18 decembrie 2012, „educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învătământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.
Ordonanţa va fi înaintată Parlament.
„Legea Educaţiei a desfiinţat funcţiile de educator şi învăţător. În situaţia în care avem 40.000 de astfel de cadre, existau două soluţii: ori introduceam aceste funcţii, ori îi dădeam afară. Prin urmare se introduc funcţiile de educator şi învăţător cu condiţia ca aceştia să aibă studii superioare. Ordonanţa corecteaza o lacună gravă care s-a produs în legea educaţiei în februarie 2011„, e explicat Ecaterina Andronescu pentru România TV.
„Ordonanţa de urgenţă este un document care vine să corecteze o situaţie absolut inadmisibilă şi anume aceea ca un număr foarte mare de educatori şi învăţători, respectiv cadre didactice fără studii superioare, s-ar afla în imposibilitatea de a fi plătiţi în acest an şcolar. Nimeni nu va fi dat afara din sistem”, a declarat Remus Pricopie, ministrul educaţiei, pentru România TV.
Ministrul Educaţiei a declarat că se va întâlni cu sindicatele în perioada următoare pentru a lămuri problemele.
Există voci care susţin că iniţiativa nu vine decât în beneficiul universităţilor private, care vor avea de câştigat dacă această ordonanţă va fi acceptată.
Daniel Funeriu, fostul ministru al Educației, crede că ordonanța de urgență semnată de Ecaterina Andronescu este o favoare făcută fabricilor de diplome. „În urma bacalaureatului serios pe care l-am introdus, fabricile de diplome au pierdut anual 100 000 de studenți-clienți, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 100 de milioane de euro anual. E limpede că această modificare este în interesul fabricilor de diplome și nu al elevilor, tot așa cum a fost și inițiativa intrării la facultate fără bac și tot așa cum este și inițiativa bacalaureatului profesional. De fapt toate măsurile din ordonanța 92 sunt strict orientate pentru a servi gerontocrația mediocră și clientelară din universitățile slabe ale României”, a subliniat fostul ministru.
Ordonanţa a stârnit numeroase controverse în rândul învăţătorilor care au terminat liceul pedagogic şi predau de ani de zile fără studii superioare.
„Grădiniţele vor rămâne goale pentru că educatoarele vor ieşi masiv la pensie. Cine n-a făcut facultate iese la pensie, asta este situaţia„, a declarat educatoarea Luci Preda pentru ROMÂNIATV.NET
„Eu mi-am completat studiile din 2000. De exemplu la noi, la grădiniţa 35, din 11 educatoare, sunt doar trei educatoare care nu şi-au completat studiile, şi acestea vor ieşi la pensie în doi ani. Majoritatea şi-au continuat studiile de când este Universitatea Spiru Haret în oraş, toate şi-au luat diploma.”, a continuat aceeaşi educatoare.
„Multe educatoare şi-au completat studiile, chiar şi la 40 de ani, de frică să nu-şi piardă postul pentru că este bătaie pe locurile de educator„, a declarat educatoarea Alexandra Ilie pentru RTV.NET