24 IANUARIE. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliții Nifon al Țării Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei, precum și ceilalți făuritori ai Unirii Principatelor Române vor fi pomeniți, sâmbătă, la Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Patriarhală.
24 IANUARIE. După Sfânta Liturghie, de la ora 10,30, va fi oficiat un Te Deum „în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român la împlinirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție importantă”.
De asemenea, sâmbătă, la ora 11,00, va avea loc depunerea de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Mitropoliei, iar de la ora 11,30, în Sala Sfântului Sinod din Reședința patriarhală, se va desfășura sesiunea de comunicări științifice „Consecințele benefice ale Unirii Principatelor Române”, organizată de Patriarhia Română și Academia Română.
24 IANUARIE. În garnizoanele din țară vor fi organizate sâmbătă ceremonii militare și religioase de depunere de coroane de flori, concerte ale fanfarelor militare, expoziții și simpozioane, cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
24 IANUARIE. Peste 350 de copii preșcolari din peste 25 de grădinițe de stat și particulare din Capitală vor dansa sâmbătă, de Ziua Unirii, cu începere de la ora 9,30, în cadrul celei de-a X-a ediții a concursului „Dansul Steluțelor”, organizat de Școala Primară Spectrum și International School of Bucharest (ISB).
„Dansul Steluțelor” este un concurs dedicat preșcolarilor, care are drept obiectiv principal încurajarea și lansarea copiilor talentați, oferindu-le acestora șansa de a performa în fața părinților, educatorilor și a altor spectatori.
24 IANUARIE. Ziua Unirii a fost marcată în această săptămână în unitățile de învățământ bucureștene prin activități culturale, artistice, concursuri, Școala 117 din Capitală organizând joi evenimentul „Clubul European”, la care au participat elevi de la Școala numărul 117, Școala 128, Școala 143 din București, dar și de la Școala numărul 1 din Bragadiru, Școala 1 din Domnești și de la Liceul Sportiv din Clinceni”.
Desenele realizate în cadrul concursului de joi vor fi expuse la unitățile de învățământ înfrățite cu Școala 117 din departamentele Uskudar și Kadikoy, aparținând de Inspectoratul Școlar din Istanbul.
24 IANUARIE. Alte evenimente vor fi organizate atât în școli, cât și în licee. Printre unitățile de învățământ care vor desfășura concursuri, spectacole de teatru, dar și alte evenimente artistice sunt: Colegiul Economic „Constantin Kirițescu”, Liceul Teoretic „Benjamin Franklin”, Liceul „Marin Preda”, Școala 311, Școala Gimnazială „Regele Mihai”.
24 IANUARIE. Soliștii Operei Comice pentru Copii, alături de tinerii muzicieni Matei Bucur Mihăescu (pianist și compozitor) și Octavian Ioan Pîrlea (violonist), susțin sâmbătă, în Foaierul Alb al instituției, de la ora 11,00, un concert extraordinar dedicat copiilor, marcând astfel împlinirea a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească.
Programul concertului extraordinar include lucrări de G. Puccini, W.A.Mozart, G. Donzetti, G. Enescu, Tiberiu Brediceanu și alții. Își dau concursul soliștii Ioana Bitere (soprană), Raluca Oprea (soprană), Vicențiu Țăranu (bariton) și Daniel Filipescu (tenor), acompaniați la pian de Mădălina Florescu și Adela Lorincz.
24 IANUARIE. Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” va organiza sâmbătă un flash-mob inedit pentru a marca 156 de ani de la Unirea Principatelor Române. Astfel, aproximativ 100 de militanți unioniști se vor aduna la ora 14,00 la Podul de la Piața Națiunilor Unite, unde vor întinde un tricolor lat de 5 metri peste Dâmbovița.
De asemenea, sute de buchete de flori vor fi aruncate în apa râului ce străbate Bucureștiul, reconstituind astfel evenimentele de la începutul anilor 90, petrecute pe malurile Prutului. Rămas în conștiința naționlă sub denumirea de ”Podul de Flori”, momentul reprezintă prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial când frontiera româno-sovietică a putut fi traversată fără acte. Organizatorii flash-mobului de sâmbătă vor afișa și bannere cu mesaje prin care vor cere reunirea celor două state românești. La acțiune sunt așteptați toți bucureștenii conștienți de importanța Micii Uniri și de necesitatea reîntregirii naționale.
MICA UNIRE. Pe 24 ianuarie se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment istoric înfăptuit la București de Adunarea Deputaților, într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei.
Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a reprezentat o primă etapă importantă în procesul de înfăptuire a statului național unitar român.
La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie domnitor al Țării Românești, act politic care a fundamentat înfăptuirea Unirii.