25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă. Ajutorul de ultimă oră anunțat de Guvern

Românii care nu doresc să mai alimenteze la pompă vor putea primi 25.000 de lei, anunță Guvernul prin intermediul lui Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Alina Costache
04 feb. 2025, 19:56
25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă. Ajutorul de ultimă oră anunțat de Guvern
25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă. Ajutorul de ultimă oră anunțat de Guvern

Românii care nu vor să mai alimenteze la pompă au parte de o mare surpriză în 2025, deoarece Guvernul anunță că le va acorda 25.000 de lei. Anunțul a fost făcut recent de Mircea Fechet, ministrul Mediului.

25.000 de lei pentru românii care nu mai vor să alimenteze la pompă

Este vorba despre programul Rabla 2025, care vine cu eliminarea din program a mașinilor diesel și posibila creștere a tichetului de finanțare de la stat pentru mașinile electrice, de la valoare de 5.000 de euro, după înjumătățirea de anul trecut, potrivit informațiilor transmise de ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Citește și : Bancnota de 20 de lei, din ce în ce mai căutată de colecționari. Ce preț are pe platformele de specialitate

Programul Rabla s-ar putea reuni sub o singură umbrelă în 2025 iar importanța acestuia crește, mai ales că de anul acesta avem primele autoturisme electrice produse local, la Craiova, de către Ford Otosan, precum și un model hibrid al Dacia la Mioveni.

APIA vrea creșterea ecotichetului pentru anii următori

Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) a propus ca valoarea eco-tichetului la mașinile 100% electrice să crească la 8.500 de euro în 2025 și 7.500 de euro în 2026, cu o descreștere până la 0 la nivelul anului 2030.

Mașinile hibrid au beneficiat în 2024 de o subvenție la achiziție de 2.500 de euro, cuantum la jumătate față de 2023. Reducerile de subvenții la achiziție au dus la o scădere substanțială a înmatriculărilor de mașini electrice și hibride noi.

Citește și : Cel puțin 1.000 de lei ajutor pentru o anumită categorie de români, până în 2027. Banii se virează direct pe card

„Creșterea subvenției în primii doi ani este esențială pentru a recâștiga încrederea consumatorilor în electromobilitate, afectată de reducerea subvenției la 5.100 euro/autoturism în 2024 – o decizie care a avut un impact devastator asupra pieței auto din România

Conform datelor ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Autovehicule), această scădere a poziționat România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul evoluției pieței de vehicule electrice, cu o reducere de 32,2% a înmatriculărilor (…) Începând cu 2027, subvenția ar urma să scadă treptat, urmând ca până în 2030 să fie eliminată complet”, susțin reprezentanții producătorilor și importatorilor de automobile, într-un comunicat de presă.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunţă după votul din comisiile parlamentare pe bugetul instituţiei că 2025 e anul investiţiilor la ministerul Mediului şi că în buget este o creştere de 68.8% a investiţiilor strategice finanţate prin PNRR iat 1,1 miliarde lei, pentru protejarea mediului şi a biodiversităţii, în timp ce în silvicultură şi conservarea pădurilor investesc 850 milioane lei.
”2025 e anul investiţiilor la ministerul Mediului, pentru că banii investiţi într-un viitor mai sigur şi mai sănătos aduc cele mai mari beneficii atât la nivel naţional, cât şi în comunităţile locale. Avem în buget o creştere de 68.8% a investiţiilor strategice finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru protecţia mediului, managementul apei, împăduriri şi reducerea riscurilor climatice, iar această creştere vine la pachet cu ambiţia să derulăm proiecte verzi, care aduc mai mult bine în vieţile tuturor”, spune ministrul Fechet într-o postare pe Facebook.
El anunţă că a alocat 1,2 miliarde lei pentru APĂ şi modul în care ne pregătim să facem faţă efectelor generate de schimbările de climă, din ce în ce mai frecvente şi mai intense.

”Ce mă interesează este să luăm măsuri din timp pentru a preveni şi a reduce inundaţiile şi alunecările de teren, dar şi pentru a asigura stocuri de materiale pentru intervenţii în situaţiile de urgenţă, ca să putem proteja viaţa şi bunurile oamenilor din zonele cu risc de calamitate. În acelaşi timp, finanţăm Programul Naţional de Hidrologie şi Hidrogeologie, esenţial pentru managementul apei”, subliniază ministrul.

Mircea Fechet mai spune că 1,1 miliarde lei sunt alocaţi pentru protejarea mediului şi a biodiversităţii.

”Continuăm să modernizăm Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, finanţăm activităţi necesare în ariile naturale protejate, inclusiv Delta Dunării, plătim compensaţii pentru pagubele cauzate de speciile protejate (urs şi lup) şi cofinanţăm proiecte cu finanţare externă, pentru protecţia biodiversităţii”, spune Mircea Fechet. El arată că în silvicultură şi conservarea pădurilor investesc 850 milioane lei.

”Folosim aceşti bani pentru împădurirea terenurilor degradate, înfiinţarea de perdele forestiere, extinderea şi reabilitarea drumurilor forestiere. De asemenea, continuăm să acordăm compensaţii pentru proprietarii de pădure care se află în zone speciale de protecţie, de tip I şi de tip II (cum sunt parcurile naţionale), dar şi să plătim despăgubiri pe

ntru cei care au pagube provocate de fauna sălbatică”, spune ministrul Mediului. El mai arată că schimbările climatice ne dau timp limitat de reacţie. ”Investim 600 milioane lei în modernizarea infrastructurii de monitorizare meteo, în elaborarea de prognoze şi avertizări pentru fenomene extreme şi dezvoltarea de soluţii la standardele Organizaţiei Meteorologice Mondiale”, mai arată Fechet.

”Pentru că am auzit multe voci care arată cu degetul înspre creşterea bugetului ministerului Mediului, las scris şi aici că e vorba despre o majorare antrenată de proiectele pe care le-am demarat prin PNRR. Altfel, rămân la părerea că, atunci când faci economii la investiţiile pentru Mediu, e ca şi când faci economie la aerul pe care îl respiri şi te costă mult mai mult pagubele cauzate de lipsa investiţiilor”, mai spune ministrul.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Cu ce se ocupă iubita lui Cuza de la Neatza! Alexandra a fost inițiată de Ema Uta!
Fanatik.ro
Un american stabilit în România, uimit după ce a văzut ce primește fiul său de mâncare la grădiniță: “În SUA ar fi considerată mâncarea copilului sărac”
Capital.ro
Dezastru pentru Călin Georgescu. Gigi Becali a recunoscut ce s-a vorbit la telefon
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Coșmar la New York. Karmen Minune a trecut prin mari chinuri
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ajutoare sociale care rămân neschimbate în 2025: Guvernul României a decis să plafoneze valoarea ISR la 660 de lei
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
EI sunt, cu adevărat, în spatele lui Călin Georgescu. Cutremur total în România: E un mare joc
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Simona Halep își anunță retragerea din tenis la Cluj-Napoca
MediaFlux
ANUNȚ oficial privind limitarea plăților cash în ROMÂNIA! Ce se întâmplă cu NUMERARUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coiful de la Coțofenești: replica tricotată devine protest cultural și exponat la Art Safari