În 1990, protestatarii au blocat Piaţa Universităţii timp de mai bine de două luni. În noaptea de 12 spre 13 iunie, autorităţile au intervenit în forţă pentru a împrăştia demonstranţii. Pentru că nu au reuşit, au fost chemaţi minerii din Valea Jiului.
„Dragi mineri, mă adresez dumneavoastră de astă dată mulţumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească pe care şi de astă dată l-aţi dat”, spunea preşedintele de atunci Ion Iliescu.
„Minerii s-au deplasat către Piaţa Universităţii pentru a descongestiona ce era acolo, ceea ce practic le ceruse preşedintele ţării”, spune Miron Cozma, liderul minerilor.
Timp de două zile, minerii au recurs însă la acte de o violenţă extremă împotriva protestatarilor şi a studenţilor.
În timpul evenimentelor de atunci au fost ucise şapte persoane, iar aproape o mie au fost rănite. În plus, clădirile Poliţiei Capitalei şi Ministerului de Interne, precum şi sedii de partide şi alte instituţii importante ale statului au fost devastate.
În dimineaţa zilei de 15 iunie, minerii îşi încheiaseră misiunea pentru care fuseseră chemaţi la Bucureşti. Înainte să fie trimişi acasă, au fost adunaţi la Romexpo ca să primească mulţumirile preşedintelui de atunci, Ion Iliescu.
„Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat în aceste zile, că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu”, le-a spus Ion Iliescu.
Evenimentele din acea perioadă au început să fie anchetate abia din 1997, la presiunea Asociaţiei Victimelor Mineriadelor. Cercetările au fost înrerupte câţiva ani şi la începutul acestui an, Curtea Supremă a decis redeschiderea dosarului şi reînceperea cercetărilor în cazul mineriadei din iunie 1990. Ancheta vizează circumstanţele în care au fost rănite şi ucise mai multe persoane în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.