Potrivit preşedintelui Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, mineri se află la o distanţă de aproximativ un kilometru de intrarea în galerie şi la o adâncime de 300 de metri. Liderul sindical a spus că protestatarii refuză să iasă din subteran şi solicită ca preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare să vină cât mai repede la Roşia Montană pentru a discuta despre problemele economice ale zonei şi despre proiectul minier.
El a afirmat că starea de sănătate a minerilor este bună, nivelul de oxigen în galerie este puţin în scădere, însă o problemă ar fi putea fi umiditatea, care este foarte ridicată.
Potrivit sursei citate, protestatarii aşteaptă sosirea preşedintelui Senatului şi a liderilor grupurilor parlamentare până sâmbătă la prânz, perioadă în care ei vor să rămână în subteran şi ameninţă că, în caz contrar, vor intra în greva foamei.
Albu a precizat că în această perioadă starea de sănătate a minerilor va fi monitorizată de salvatorii minieri, care le vor duce hrană şi apă.
La rândul său, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat că singurul lucru pe care a reuşit să îl facă în urma discuţiei cu protestatarii din subteran a fost să îi convingă să amâne intrarea în greva foamei, promiţându-le că îi va informa personal pe premierul Victor Ponta, pe preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi pe liderii grupurilor parlamentare despre solicitările lor.
Galeria Cătălina-Monuleşti a fost reabilitată de compania minieră, mina fiind surpată după ce exploatarea de stat a fost închisă. Mina păstrează şi urme ale vechilor galerii romane, fiind inclusă în programul de cercetare arheologică derulat la Roşia Montană pentru descărcarea de sarcină arheologică a zonei, astfel ca proiectul minier să poată fi derulat.
De asemenea, aproximativ 300 de persoane, localnici, dar şi angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, s-au adunat, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, în centrul istoric al localităţii Roşia Montană, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.
Marţi, aproximativ 500 de persoane, angajaţi ai companiei Roşia Montană Gold Corporation şi localnici din Roşia Montană, au participat la un protest în centrul comunei, cerând începerea proiectului minier, acţiunea nefiind autorizată.
Dotaţi cu zeci de steaguri tricolore, participanţii au preluat de la protestatarii din Piaţa Universităţii din Bucureşti, care se opun proiectului minier de la Roşia Montană, modelul PET-urilor umplute cu pietricele, pentru a face zgomot.
Ei au continuat să scandeze şi miercuri lozinci în favoarea proiectului minier. „Vrem să muncim aici, la Roşia Montană”, „Jos şomajul”, „Vrem să trăim din minerit”, „Mineritul este pâinea noastră”, „Ne-am săturat de atâta aşteptat” şi „Vrem locuri de muncă acum” sunt câteva din mesajele afişate pe pancardele purtate de către participanţii la manifestaţie.
Mai multe comisii parlamentare au dat marţi aviz negativ la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.