Astrofizicienii de la NASA studiază de mai mult timp traiectoria acestuia, care nu ar fi presupus un impact cu Pământul, dar acesta ași-aschimbat brusc direcția, scrie efemeride.ro. Având dimensiuni uriașe, impactul este devastator pentru zona de impact. Specialiștii americani susțin că nu dețin tehnologia prin care un obiect celestru, de asemenea talie, poate fi distrus.
Citeşte şi NASA a testat un vehicul revoluţionar. Se parchează lateral şi se învârte pe loc
Corpul a fost studiat mai mult timp dintr-un satelit. Traiectoria a fost deviată, din greșeală, de sonda Philae.
Cel mai mare crater format ca urmare a impactului cu un asteroid este în Australia. Craterul are un diametru de peste 400 de kilometri.
Specialiștii susțin că acesta s-a format acum 300 de milioane de ani, în urmă. Rocile din interiorul craterului au fost transformate în sticlă, din cauza temperaturilor uriașe care s-au produs ca urmare a impactului. Specialiștii susțin că acum 65 de milioane de ani, un asteroid uriaș s-a prăbușit pe Pământ. În urma impactului s-a format o perdea enormă de praf, care a contribuit la dispariția multor specii, printre care și dinozaurii. Până să fie descoperit craterul din Australia, pe primul loc în topul celor mai mari cratere din lume era un crater cu un diametru de 300 de kilometri, situat în Africa de Sud.
Citeşte şi Un asteroid poartă numele tinerei pakistaneze Malala Yousafzai
Conform unor studii NASA, în perioada 1994-2013, au fost 556 de asteroizi care au căzut pe Pământ. Din fericire, unii au fost de mici dimensiuni, iar alții s-au dezintegrat în atmosfera Pământului. Cel mai mare asteroid a fost cel din Celiabinsk, din 15 februarie 2013, care a avut masa de 10000 de tone. Pagubele produse au fost imense. Există peste 500 de corpuri celeste care sunt un real pericol pentru planeta noastră și care în următorii 100 de ani, pot lovi oricând Pământul, susțin specialiștii de la NASA.
Cercetătorii americani au realizat o simulare a unui impact produs de un asteroid de 500 de kilometri. Concluziile sunt năucitoare. Asteroidul poate declanșa o furtună de foc, care poate afecta toată planeta. Un alt pericol pentru planeta noastră este apropierea unei găuri negre. Probabilitatea este mică, spun specialiștii, de a se produce o astfel de apropiere, însă riscul rămâne.
Printre scenariile posibile de distrugere a planetei este și cel al unui impact cu un asteroid. Un asteroid de o dimensiune de 5 kilometri, poate distruge o țară ca Olanda. Deosebit de periculos este norul de praf care se formează ca urmare a impactului și care afectează clima.
În 13 mai 2014, ministrul de externe francez, Laurent Fabius, spunea într-o conferință că ne rămân 500 de zile, pentru a evita un haos climatic. El făcea referire la avertismentele pe care NASA le dăduse cu privire la un iminent pericol al unui impact cu un corp celestru. Rămâne să vedem ce se va întâmpla în 25 septembrie 2015.