27 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl: Cum arată Pripyat, oraşul FANTOMĂ FOTO

Vineri se împlinesc 27 de ani de la tragedia de la Cenobâl, cel mai mare dezastru nuclear din istorie. În data de 26 aprilie 1986, Centrala nucleară de la Cernobâl, aflată la 110 km la nord de capitala ucraineană Kiev, a fost zguduită de o serie de explozii care au cauzat distrugerea reactorului nr. 4 şi împrăştierea de materiale radioactive în Ucraina, Belarus, Rusia şi alte ţări europene.
Romania TV
26 apr. 2013, 08:21
27 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl: Cum arată Pripyat, oraşul FANTOMĂ FOTO

Pe 26 aprilie 1986, un reactor al centralei Cernobâl a explodat. 56 de persoane au murit pe loc. Bilanţul victimelor indirecte este însă mult mai mare, din cauza expunerii la radiaţii. Supravieţuitorii dezastrului au luat parte la mai multe ceremonii.

Supravieţuitorii dezastrului de acum 27 de ani au marcat evenimentul cu flori, lumânări şi rugăciuni. Ei au depus flori la monumentul construit în memoria victimelor tragediei. Totodată, mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă religioasă.

În acest timp, autorităţile lucrează la un nou sarcofag al centralei, asamblat la 250 de metri de reactorul care a explodat în urmă cu 27 de ani.

Pentru a împiedica alte scurgeri de radiaţii, oamenii de ştiinţă ucraineni au construit un înveliş deasupra reactorului, a cărui dată de expirare este în 2016, potrivit Agerpres.

Construirea unei nou înveliş ar costa circa 1,6 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari), însă Ucraina mai are nevoie de 740 de milioane de euro (980 de milioane de dolari), fonduri pentru strângerea cărora a cerut ajutorul comunităţii internaţionale, care a donat 550 de milioane de dolari pe 19 aprilie, în cadrul unei conferinţe a donatorilor de la Kiev.

Guvernul ucrainean şi-a propus, de mai mult timp, readucerea la viaţă a zonelor contaminate de accidentul de la Cernobâl, iar cercetătorii ucraineni propun o platformă experimentală în această regiune, unde să se studieze efectele radiaţiei şi a diferitelor elemente radioactive asupra mediului.

Unii dintre oamenii de ştiinţă au în vedere construirea unui complex de distrugere a deşeurilor radioactive la Cernobâl. Fermierii, la rândul lor, se oferă să cultive plante industriale, în special rapiţă, în apropierea zonei de excluziune.

Potrivit datelor oficiale, între 7.000 şi 10.000 de turişti vizitează oraşul părăsit, în fiecare an. O călătorie către aşa-numita ‘Zonă de Alienare’, care durează o zi, costă în jur de 130 de dolari. Turiştilor le este oferită şansa de a vedea centrala nucleară şi de a se bucura de peisajul sălbatic. Încetarea despăduririi şi a păscutului animalelor domestice a permis prosperarea florei şi faunei sălbatice. Cernobâl a devenit o rezervaţie naturală, cu urşi, râşi şi cerbi.

În noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, o tragedie a zguduit lumea. Reactorul nuclear numărul 4 de la Cernobâl a explodat, în timpul unui test de rutină. Zeci de oameni au murit pe loc din cauza deflagraţiei. Tragedia avea să se contureze însă după explozie. 60.000 de oameni au murit ca urmare a radiaţiilor, iar mai mult de două milioane au avut şi mai au de suferit.

Pripyat, oraşul FANTOMĂ

Un oraş populat de 50.000 de oameni, Pripyat, a fost părăsit în cea mai mare grabă acum 26 de ani, când, pe 26 aprilie 1986, dezastrul s-a produs. Pe această dată la Cernobâl avea loc cea mai mare catastrofă nucleară din istoria omenirii, care a expus 6,6 milioane de persoane la riscul morţii.

Efectele tragediei s-au imprimat în destinul mai multor generaţii, dar este marcat înfiorător de vizibil şi în locul de unde s-a declanşat dezastrul. Intrarea în localitate este interzisă, iar cei care posedă autorizaţie în acest sens trebuie să treacă prin trei filtre pentru a vizita zona.

Anii care au trecut de la catastrofa nucleară au permis reîntoarcerea naturii, printre construcţii: copacii şi iarba au crescut prin crăpăturile din asfalt, deşi zona este încă radioactivă. Parcul de distracţii din Pripyat nici măcar nu a mai apucat să fie deschis.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici