Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a informat, luni dimineață, că la data de 23 martie a.c., din rândul personalului medical erau 18 medici (6%) și 9 asistenți medicali (2%) confirmați pozitiv la infecția cu noul coronavirus. La această oră, ei sunt internați la izolare în secția extinsă de Boli Infecțioase.
„Precizăm că, de la apariția primelor cazuri de COVID-19 în România, spitalul nostru a făcut toate eforturile și a luat toate măsurile care au fost posibile pentru pregătirea unității medicale față de cazurile de infectare cu noul coronavirus: intervenții de ordin investițional în secțiile de Boli Infecțioase și Pneumologie, pregătirea spațiului pentru linia de analiză a probelor, achiziția echipamentelor și a materialelor necesare secțiilor pentru a fi protejate în fața virusului, în condițiile de dificultăți majore create de furnizorii care se aprovizionau din China”, se arată în comunicatul semnat de Comitetul Director al spitalului.
Medicii infectaţi cu noul coronavirus la Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava provin din secțiile UPU, Boli Infecțioase, Pneumologie și Ortopedie. Toți sunt internați la izolare, în secția Boli Infecțioase. Medicii infectați au fost înlocuiți cu personalul existent și sunt tratați conform protocolului, a anunţat conducerea spitalului
„Din păcate, ne-am confruntat atât cu cazuri nedeclarate în privința istoricului de călătorie sau a contactelor cu persoane venite din zone de risc, cât și cu o criză mondială în ceea ce privește echipamentele de protecție, situație care nu este specifică Spitalului Județean Suceava, ci tuturor spitalelor din lume, la această oră. Nu a fost neglijență din partea noastră, am făcut tot ce am putut și am achiziționat toate materialele de protecție pe care le-am găsit pe piață. Unii dintre furnizori nu au mai răspuns, alții au reziliat contractele deoarece nu mai aveau de unde să se aprovizioneze. Am căutat permanent soluții, în condiții de resurse limitate. Este un război global cu noul coronavirus și în această luptă efortul trebuie să fie comun. Nici cetățeanul, nici spitalul nu poate să lupte singur. Vom reuși doar împreună. În contextul situației generate de pandemia de coronavirus – COVID – 19, principala noastră preocupare rămâne grija pentru pacienți și personalul medical. Ne dorim ca toți pacienții să fie în siguranță și să beneficieze de cele mai bune condiții de diagnostic și tratament”, se arată în comunicat.
Patru decese şi peste 400 de persoane infectate cu coronavirus în România
Până duminică la ora 13.00, pe teritoriul României, au fost confirmate 433 de cazuri de persoane infectate cu COVID – 19. Dintre cele 433 de persoane confirmate pozitiv, 64 au fost declarate vindecate și externate – 47 la Timișoara, 11 la București, trei la Craiova, două la Constanța și una la Iași. De sâmbătă până duminică au fost înregistrate alte 66 de noi cazuri de îmbolnăvire. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 9 și 74 ani.
La ATI, se aflau internați 14 pacienți, din care trei în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalți pacienți este bună, staționară.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată erau ieri 4.803 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19. Alte 65.799 de persoane erau în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală.