Poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliţiei Române care acţionau pentru siguranţa şi fluenţa traficului rutier pe autostrăzi au depistat, în ultima săptămână, 28 de şoferi care circulau cu viteze excesive.
Astfel, pe autostrada A1, 15 şoferi au fost înregistraţi circulând cu viteze cuprinse între 181 şi 197 kilometri la oră, pe autostrada A2, a fost depistat un şofer care circula cu viteza de 192 kilometri la oră, iar pe autostrada A3, au fost depistaţi 12 şoferi care au depăşit limita legală de viteză, circulând cu viteze cuprinse între 183 şi 218 kilometri la oră.
Viteza maximă a fost înregistrată la data de 28 noiembrie, când poliţiştii care acţionau pe A3 au depistat o femeie, de 29 de ani, din Zalău, conducând cu viteza de 218 kilometri la oră. Aceasta a fost sancţionat cu amendă de 2.900 de lei şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile.
Toţi conducătorii auto au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi între 1.305 şi 2.900 de lei şi le-au fost reţinute permisele de conducere, pentru 90 de zile.
Poliţia Română reaminteşte că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice.
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 kilometri la oră. De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranţa rutieră, atunci când se circulă în condiţii meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.
Depăşirea cu mai mult de 50 kilometri la oră a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei).
De asemenea, se aplică sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Mai mult, polițiștii au acționat în ultimele 24 de ore, pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care puteau afecta liniştea comunități.
Pentru siguranţa cetăţenilor, aproape 7.500 de poliţişti au acționat, în ultimele 24 de ore, la nivel național, în sistem integrat, alături de celelalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Au fost organizate 3.840 de patrule și s-a acționat, pentru prevenirea accidentelor rutiere, cu 275 aparate radar.
În acest interval de timp, polițiștii au intervenit la 2.323 de evenimente, dintre care 1.888 au fost sesizate prin SNUAU 112.
În urma activităților, au fost constatate 558 de infracţiuni, fiind prinse în flagrant delict 140 de persoane bănuite. Față de 39 de persoane au fost dispuse măsuri preventive. De asemenea, au fost identificate 14 persoane care ar fi comis fapte penale înregistrate inițial cu autor necunoscut.
Totodată, pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 6.030 de sancţiuni contravenţionale, a căror valoare se ridica la peste 2.000.000 de lei și au confiscat bunuri în valoare de aproape 30.000 de lei.
În ultimele 24 de ore au fost reținute 340 de permise de conducere și au fost retrase 121 de certificate de înmatriculare.
Reamintim tuturor cetățenilor că Poliția Română acționează permanent prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care pot afecta liniştea comunității şi, totodată, este pregătită să intervină atunci când situaţia o impune.