„Începând cu data de 1 octombrie, Registrul Auto Român a pus în aplicare decizia de majorare a taxelor de autorizare asupra cărora deţine monopol, creşterea fiind între 10 – 20 de ori, în funcţie de numărul de mărci pentru care service-ul solicită autorizarea. În România sunt în prezent peste 7.000 de ateliere auto autorizate şi estimăm că în urma deciziei RAR vor rămâne aproximativ jumătate„, potrivit ASSAI.
În medie, un atelier auto efectuează lucrări de reparaţii pentru 20 de mărci auto.
Reprezentanţii service-urilor susţin că diferenţierea taxelor va aduce suplimentare la bugetul RAR 7,76 milioane euro.
RAR precizează că introducerea diferenţierii tarifelor a fost determinată de faptul că piaţa a fost inundată de service-uri cu unul sau doi angajaţi care reparau 15 – 20 de mărci cu aparatură incompletă şi într-un mod neprofesionist, ceea ce putea duce la afectarea siguranţei de circulaţie.
„RAR nu a crescut tariful pentru autorizarea service-urilor, costul auditului iniţial fiind acelaşi, ci a diferenţiat acordarea autorizaţiei pe mărci şi activităţi. Este firesc să se perceapă un alt tarif pentru autorizarea a 10 mărci faţă de două mărci. Prin această autorizare excesivă pe mărci, solicitată de unele service-uri, RAR îşi asumă riscul de a avea şi clienţi nemulţumiţi care au avut încredere în autoritatea sa„, explică Registrul Auto Român.
Reprezentanţii RAR susţin că service-urile care nu vor avea bani să-şi plătească autorizarea pentru o marcă nu vor avea fondurile necesare care să permită dotarea cu scule, dispozitive şi documentaţia specifică pentru mărcile de autovehicule pe care susţine ca ar putea să le repare.
Din datele pieţei la ora actuală sunt peste 4.000 de service-uri auto neautorizate, iar RAR speră ca prin această măsură acestea să dispară de pe piaţă, prin creşterea concurenţei.