3 beneficii extrasalariale obligatorii la un salariu de 3.500 de lei net pe lună

Inflaţia erodează lună de lună puterea de cumpărare, astfel că veniturile salariaţilor ar trebui compensate pentru a echilibra balanţa plăţilor lunare.
Filip Stan
01 iul. 2024, 18:54
3 beneficii extrasalariale obligatorii la un salariu de 3.500 de lei net pe lună

Beneficii extrasalariale 2024. Desi multor angajatori le este dificil sa-si tina firmele pe profit in aceasta perioada, mentinerea motivatiei angajatilor si fidelizarea lor se poate face si prin oferirea unor beneficii extrasalariale, acolo unde bugetul nu permite oferirea unor salarii mai mari.

Beneficii extrasalariale cele mai oferite angajaților de către companiile românești sunt tichetele de masă. Cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, pentru ocazii speciale – sunt beneficiile pe care peste 85% dintre respondenți aleg să le ofere suplimentar salariaților. De asemenea, decontarea contravalorii transportului la şi de la locul de muncă se află pe locul trei în topul celor mai accesate beneficii care însoțesc salariul de bază: 67% dintre angajatori au declarat că suportă costul deplasării la și de la locul de muncă pentru angajații lor. La mijlocul clasamentului, se află beneficiile prin care angajații își acoperă nevoile sociale (servicii de sănătate, asigurări de viață, pensii facultative și vouchere de vacanță). Cele mai puțin accesate și/sau oferite beneficii sunt tichetele culturale, abonamentele pentru activități sportive.

Urmează în ordine descrescătoare ca pondere în topul beneficiilor oferite pe lângă salariul de bază: primele de asigurare voluntară de sănătate și/sau servicii medicale furnizate sub formă de abonament. În jur de două treimi dintre companii (60%) facilitează angajaților accesul la servicii medicale private. De asemenea, aproape 40% dintre respondenți consideră utile, prin urmare suportă costurile aferente pentru asigurările de viață și/sau profesionale, iar aproape o treime dintre aceștia (32%) cotizează suplimentar la fonduri de pensii facultative pentru salariații lor.

Ce beneficii extrasalariale ar trebui oferite angajatilor cu salarii mici, confor termene.ro
Iata 3 tipuri de beneficii extrasalariale care ar trebui oferite in mod obligatoriu angajatilor din Romania cu salarii mici, sub pragul de 3.500 de lei net:

Beneficii extrasalariale 2024: 1. Tichete de masa


Tichetele de masa contribuie semnificativ la bugetul lunar al angajatilor, ajutandu-i sa economiseasca bani pe care i-ar cheltui in mod normal pe alimente. Angajatii pot folosi tichetele de masa la diverse supermarketuri, magazine alimentare, restaurante si cafenele. Aceasta le ofera libertatea de a alege unde si ce sa manance.

Tichete de masă 2024. Veste bună, valoarea bonurilor va fi majorată în două etape. Legea merge la promulgare

De asemenea, avand tichete de masa, angajatii sunt mai inclinati sa cumpere produse alimentare mai sanatoase si mai variate, ceea ce poate duce la o alimentatie mai echilibrata si la un stil de viata mai sanatos.

In 2024, angajatorii pot oferi tichete de masa de pana la 40 de lei pe zi, nefiind insa obligati sa faca acest lucru.

Beneficii extrasalariale 2024: 2. Bonusuri de performanta


Bonusurile de performanta sunt stimulente financiare acordate angajatilor pe baza realizarii anumitor obiective sau depasirii unor standarde de performanta.

Poate fi vorba despre bonusuri individuale sau de echipa. De asemenea, anagajatorii isi pot recomensa angajatii eficienti prin acordarea unui bonus anual mai substantial,  pe baza evaluarii anuale a performantei angajatilor. Poate fi, de asemenea, vorba despre un profit-sharing. Acesta din urma presupune distribuirea unei parti din profitul anual al companiei catre angajati, in functie de performanta generala a companiei si a individului.

Bonusurile de performanta motiveaza angajatii sa depuna eforturi suplimentare si sa se concentreze pe atingerea obiectivelor stabilite. Aceste bonusuri ofera o recunoastere tangibila a eforturilor si realizarilor angajatilor, crescandu-le satisfactia si moralul. Nu in ultimul rand, ele ofera oportunitatea de a castiga venituri suplimentare, ceea ce poate imbunatati situatia financiara personala.

Beneficii extrasalariale 2024:; 3. Transport gratuit sau decontarea cheltuielilor de transport
Avand un salariu mic, suportarea costurilor de deplasare de acasa la job si inapoi poate reprezenta un efort financiar greu de dus pentru multi salariati.

In acest sens, de folos ar fi ca angajatii care isi achizitioneaza abonamente sau bilete de transport sa primeasca ulterior o decontare integrala de la companie.

De asemenea, angajatii care folosesc vehicule personale pot primi rambursarea cheltuielilor cu combustibilul pe baza numarului de kilometri parcursi.

Oferirea acestui beneficiu poate creste satisfactia angajatilor si poate fi un factor important in retentia personalului, deoarece demonstreaza grija si sprijin din partea companiei. Angajatii care nu trebuie sa isi faca griji cu privire la transport sunt mai putin stresati si mai concentrati la locul de munca, ceea ce poate duce la o productivitate mai mare.

Se dau 7 tichete de masă, o zi liberă, plus un nou beneficiu pentru donatorii de sânge: reducerea impozitului pe clădiri. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Beneficii extrasalariale 2024. Codul Fiscal românesc prevede o diversitate de beneficii extra-salariale, pentru care angajatorul, în unele cazuri, nu datorează impozit și/sau contribuții sociale sau care, în alte cazuri, pot fi deduse din baza impozabilă pentru angajați, astfel încât rezultă un impozit pe salariu mai mic. Tabloul general al acestor avantaje reprezintă instrumentul pe care companiile din România îl pot utiliza, astfel încât să ofere un venit suficient de motivant pentru atragerea, reţinerea și fidelizarea angajaților. Întrebarea este dacă se întâmplă acest lucru și care sunt cele mai utilizate beneficii ataşate pachetelor salariale de către angajatorii români.

Din cel mai recent studiu EY România referitor la abordarea angajatorilor români privind acordarea beneficiilor extra-salariale se desprind concluzii relevante despre paleta de beneficii accesată de companii și corelarea acesteia cu tratamentul fiscal aplicabil.

Vestea bună este că majoritatea covârșitoare a respondenților din cadrul sondajului EY (93%) au declarat că oferă angajaților, pe lângă salariul de încadrare, și diverse beneficii, ceea ce înseamnă că departamentele de resurse umane și top managementul companiilor au înțeles cele două mari avantaje ale acestei opțiuni: fidelizarea și menținerea forței de muncă, iar pe de altă parte, diminuarea bazei de impozitare, implicit a efortului fiscal și disponibilizarea unor fonduri care pot fi utilizate în dezvoltarea companiei.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București