3 beneficii extrasalariale obligatorii la un salariu de 3.500 de lei net pe lună

Inflaţia erodează lună de lună puterea de cumpărare, astfel că veniturile salariaţilor ar trebui compensate pentru a echilibra balanţa plăţilor lunare.
Filip Stan
01 iul. 2024, 18:54
3 beneficii extrasalariale obligatorii la un salariu de 3.500 de lei net pe lună

Beneficii extrasalariale 2024. Desi multor angajatori le este dificil sa-si tina firmele pe profit in aceasta perioada, mentinerea motivatiei angajatilor si fidelizarea lor se poate face si prin oferirea unor beneficii extrasalariale, acolo unde bugetul nu permite oferirea unor salarii mai mari.

Beneficii extrasalariale cele mai oferite angajaților de către companiile românești sunt tichetele de masă. Cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, pentru ocazii speciale – sunt beneficiile pe care peste 85% dintre respondenți aleg să le ofere suplimentar salariaților. De asemenea, decontarea contravalorii transportului la şi de la locul de muncă se află pe locul trei în topul celor mai accesate beneficii care însoțesc salariul de bază: 67% dintre angajatori au declarat că suportă costul deplasării la și de la locul de muncă pentru angajații lor. La mijlocul clasamentului, se află beneficiile prin care angajații își acoperă nevoile sociale (servicii de sănătate, asigurări de viață, pensii facultative și vouchere de vacanță). Cele mai puțin accesate și/sau oferite beneficii sunt tichetele culturale, abonamentele pentru activități sportive.

Urmează în ordine descrescătoare ca pondere în topul beneficiilor oferite pe lângă salariul de bază: primele de asigurare voluntară de sănătate și/sau servicii medicale furnizate sub formă de abonament. În jur de două treimi dintre companii (60%) facilitează angajaților accesul la servicii medicale private. De asemenea, aproape 40% dintre respondenți consideră utile, prin urmare suportă costurile aferente pentru asigurările de viață și/sau profesionale, iar aproape o treime dintre aceștia (32%) cotizează suplimentar la fonduri de pensii facultative pentru salariații lor.

Ce beneficii extrasalariale ar trebui oferite angajatilor cu salarii mici, confor termene.ro
Iata 3 tipuri de beneficii extrasalariale care ar trebui oferite in mod obligatoriu angajatilor din Romania cu salarii mici, sub pragul de 3.500 de lei net:

Beneficii extrasalariale 2024: 1. Tichete de masa


Tichetele de masa contribuie semnificativ la bugetul lunar al angajatilor, ajutandu-i sa economiseasca bani pe care i-ar cheltui in mod normal pe alimente. Angajatii pot folosi tichetele de masa la diverse supermarketuri, magazine alimentare, restaurante si cafenele. Aceasta le ofera libertatea de a alege unde si ce sa manance.

Tichete de masă 2024. Veste bună, valoarea bonurilor va fi majorată în două etape. Legea merge la promulgare

De asemenea, avand tichete de masa, angajatii sunt mai inclinati sa cumpere produse alimentare mai sanatoase si mai variate, ceea ce poate duce la o alimentatie mai echilibrata si la un stil de viata mai sanatos.

In 2024, angajatorii pot oferi tichete de masa de pana la 40 de lei pe zi, nefiind insa obligati sa faca acest lucru.

Beneficii extrasalariale 2024: 2. Bonusuri de performanta


Bonusurile de performanta sunt stimulente financiare acordate angajatilor pe baza realizarii anumitor obiective sau depasirii unor standarde de performanta.

Poate fi vorba despre bonusuri individuale sau de echipa. De asemenea, anagajatorii isi pot recomensa angajatii eficienti prin acordarea unui bonus anual mai substantial,  pe baza evaluarii anuale a performantei angajatilor. Poate fi, de asemenea, vorba despre un profit-sharing. Acesta din urma presupune distribuirea unei parti din profitul anual al companiei catre angajati, in functie de performanta generala a companiei si a individului.

Bonusurile de performanta motiveaza angajatii sa depuna eforturi suplimentare si sa se concentreze pe atingerea obiectivelor stabilite. Aceste bonusuri ofera o recunoastere tangibila a eforturilor si realizarilor angajatilor, crescandu-le satisfactia si moralul. Nu in ultimul rand, ele ofera oportunitatea de a castiga venituri suplimentare, ceea ce poate imbunatati situatia financiara personala.

Beneficii extrasalariale 2024:; 3. Transport gratuit sau decontarea cheltuielilor de transport
Avand un salariu mic, suportarea costurilor de deplasare de acasa la job si inapoi poate reprezenta un efort financiar greu de dus pentru multi salariati.

In acest sens, de folos ar fi ca angajatii care isi achizitioneaza abonamente sau bilete de transport sa primeasca ulterior o decontare integrala de la companie.

De asemenea, angajatii care folosesc vehicule personale pot primi rambursarea cheltuielilor cu combustibilul pe baza numarului de kilometri parcursi.

Oferirea acestui beneficiu poate creste satisfactia angajatilor si poate fi un factor important in retentia personalului, deoarece demonstreaza grija si sprijin din partea companiei. Angajatii care nu trebuie sa isi faca griji cu privire la transport sunt mai putin stresati si mai concentrati la locul de munca, ceea ce poate duce la o productivitate mai mare.

Se dau 7 tichete de masă, o zi liberă, plus un nou beneficiu pentru donatorii de sânge: reducerea impozitului pe clădiri. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Beneficii extrasalariale 2024. Codul Fiscal românesc prevede o diversitate de beneficii extra-salariale, pentru care angajatorul, în unele cazuri, nu datorează impozit și/sau contribuții sociale sau care, în alte cazuri, pot fi deduse din baza impozabilă pentru angajați, astfel încât rezultă un impozit pe salariu mai mic. Tabloul general al acestor avantaje reprezintă instrumentul pe care companiile din România îl pot utiliza, astfel încât să ofere un venit suficient de motivant pentru atragerea, reţinerea și fidelizarea angajaților. Întrebarea este dacă se întâmplă acest lucru și care sunt cele mai utilizate beneficii ataşate pachetelor salariale de către angajatorii români.

Din cel mai recent studiu EY România referitor la abordarea angajatorilor români privind acordarea beneficiilor extra-salariale se desprind concluzii relevante despre paleta de beneficii accesată de companii și corelarea acesteia cu tratamentul fiscal aplicabil.

Vestea bună este că majoritatea covârșitoare a respondenților din cadrul sondajului EY (93%) au declarat că oferă angajaților, pe lângă salariul de încadrare, și diverse beneficii, ceea ce înseamnă că departamentele de resurse umane și top managementul companiilor au înțeles cele două mari avantaje ale acestei opțiuni: fidelizarea și menținerea forței de muncă, iar pe de altă parte, diminuarea bazei de impozitare, implicit a efortului fiscal și disponibilizarea unor fonduri care pot fi utilizate în dezvoltarea companiei.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Stațiunea de la mare în care, în plin sezon, sunt utilaje pe plajă. Turiștii sunt dezamăgiți: „Nu aș recomanda”
Capital.ro
A murit marele actor al României. Drum lin, maestre! Va fi apreciat etern
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Sorin Grindeanu, anunțul momentului pentru milioane de șoferi! Se închide un drum important
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
A murit unul dintre cei mai iubiți actori români. A jucat în zeci de filme de succes
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Ies la lumină noi detalii în cazul accidentului din Suceava, în care au murit cinci persoane! Tahograful vehiculului care a produs tragedia a fost manipulat
Capital.ro
Teo Trandafir îl face praf pe Florin Salam: Regele României a murit!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Bundestagul Renunță la Utilizarea Faxurilor în Favoarea Proceselor Digitale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?