Ministerul Sănătății a anunţat, sâmbătă, că suplimentează cu 100 de milioane de lei fondul pentru pentru plata gărzilor suplimentare efectuate de medici. Banii în plus vor fi acordaţi începând cu luna octombrie. Această măsură nu îi vizează, însă, şi pe asistenţii medicali, care cer şi ei să beneficieze de plata gărzilor. Potrivit România TV, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu i-a chemat, luni, la discuţii, pe liderii de sindicat din sănătate.
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România a transmis, luni, un comunicat prin care cere medicilor să suspende proteste. „Având în vedere inițiativa Ministerului Sănătății de a demara negocierile pe tema drepturilor solicitate de medicii care efectuează gărzi și a modalității de garantare a ofertei făcute, Federația „Solidaritatea Sanitară” adresează tuturor medicilor rugămintea de a suspenda pentru o zi (pentru data de 08.08.2016) protestele, în speranța că negocierile vor putea fi finalizate astăzi. Suspendarea protestelor înseamnă rugămintea de a efectua gărzile programate în contul timpului de lucru normal, asigurând continuitatea asistenței medicale. Ea constituie o dovadă suplimentară de bună credință din partea protestatarilor, dovedind faptul că interesul acestor acțiuni vizează strict obținerea drepturilor legale„, se arată în comunicat.
Guvernul a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20 / 2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta.
Ministerul Sanatatii a anuntat ca gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. Pentru medici, avantajul este că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate.
În același timp, contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați. În plus, așa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.
De asemenea, medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale începând cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.