Situat în inima capitalei germane, Checkpoint Charlie a fost în timpul Războiului Rece unul dintre principalele puncte de trecere între Est şi Vest, iar din 1989, el a devenit unul dintre cele mai vizitate locuri de către turişti.
O duzină de actori, în uniforme americane, pot fi găsiţi în permanenţă la Checkpoint Charlie de la începutul anilor 2000 pentru a fi fotografiaţi, contra cost, de către vizitatori sau pentru a vinde vize sau timbre false din perioada Războiului Rece, potrivit Agerpres.
Autorităţile din Berlin au decis să pună capăt acestei utilizări „inacceptabile” a spaţiului public.
Şeful acestei trupe de artişti a dat însă asigurări că aceştia – care ar putea câştiga, potrivit cotidianului Bild, între 1.500 şi 5.000 de euro pe zi – primesc doar donaţii voluntare din partea turiştilor.
Însă poliţia din Berlin a efectuat o anchetă sub acoperire care a arătat că turiştii recalcitranţi pot fi abuzaţi verbal sau fizic de către actori, nemulţumiţi că nu le-au fost daţi bani, potrivit Agerpres.
În 30 de ani, Checkpoint Charlie a devenit din punctul nevralgic al conflictului Est-Vest – teatru, în 1961, a unei îngrijorătoare poziţionări faţă în faţă a tancurilor americane şi ruseşti – o zonă comercială.
O dezbatere se poartă de câţiva ani la Berlin cu privire la soarta acestui loc emblematic al capitalei, între susţinătorii construcţiei de locuinţe şi cei ai creării unui spaţiu dedicat memoriei celor care au murit în timp ce încercau să treacă Zidul.