Românii şi bulgarii adunaţi în faţa reşedinţei premierului britanic au scandat, timp de două ore, „Stop discrimination!” (Opriţi discriminarea, n.r.) şi „The right to education” (Dreptul la educaţie, n.r.), iar cetăţenii români au intonat imnul României, a declarat pentru MEDIAFAX Larisa Aramă, stabilită de mai mulţi ani la Londra şi angajată la Ziarul românesc.
Totodată, manifestanţii au avut bannere inscripţionate cu mesaje precum: „David Willets (ministrul britanic pentru Universităţi, n.r.) against education” (David Willets împotriva educaţiei), „Citizens, not immigrants” (Cetăţeni, nu imigranţi, n.r.), „Education without discrimination” (Educaţie fără discriminare, n.r.) şi „Dave the cameleon you are heading in the wrong direction” (David, cameleonule, te îndrepţi în direcţia greşită, n.r.), pe acesta din urmă fiind lipită şi o fotografie cu un cameleon pe bicicletă.
Citeşte şi OPT din ZECE olandezi vor ca FRONTIERELE să rămână ÎNCHISE pentru ROMÂNI şi bulgari
Sute de exemplare din Ziarul românesc publicat la Londra au fost învelite într-un manifest scris în limba engleză şi împărţite protestatarilor, dar şi trecătorilor, a mai spus Larisa Aramă.
Potrivit manifestului protestatarilor, postat pe Facebook, comunităţile bulgară şi română au decis să colaboreze în organizarea unui protest paşnic „atât faţă de retorica partizană provocatoare exprimată de politicieni britanici de la cel mai înalt nivel, cât şi faţă de politicile discriminatorii” care i-ar viza pe români şi bulgari, iar acţiunea de luni a fost declanşată de „decizia ministrului Educaţiei de a reduce finanţările pentru studenţii români şi bulgari şi apoi pentru toate grupurile, unilateral, fără consultarea părţilor implicate”.
Cetăţeni de categoria a II-a
Organizatorii manifestaţiei mai susţin că cei mai mulţi români şi bulgari nu obţin decât locuri de muncă prost plătite, precum au pair, de muncitori, portari sau în construcţii şi în curăţenie, fiind condamnaţi să rămână cetăţeni de categoria a doua în Uniunea Europeană.
Citeşte şi Grupul Vişegrad reaminteşte Londrei că libertatea de circulaţie este un principiu esenţial al UE
„Acesta NU este un protest împotriva societăţii britanice sau împotriva minunatului popor britanic, care de cele mai multe ori a fost mai mult decât primitor şi înţelegător cu persoane din medii diferite”, mai arată organizatorii acţiunii, scrie Mediafax.
Premierul David Cameron a propus o serie măsuri dure împotriva aşa-numitului „turism pentru beneficii sociale„, afirmând că imigranţii din cadrul UE nu vor putea să pretindă sprijin din partea contribuabililor pe termen nelimitat. Marea Britanie ar trebui să elimine, din ianuarie 2014, toate restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari pe piaţa muncii.
Acordarea unor împrumuturi destinate studenţilor a fost suspendată pentru români şi bulgari, în urma unor „suspiciuni” create de o creştere a numărului de înscrieri la colegii britanice, relata The Telegraph online în 20 noiembrie. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, în aceeaşi zi, că Londra verifică solicitările privind costurile de întreţinere ale studenţilor din întreaga Europă care studiază în Marea Britanie, nu doar ale românilor şi bulgarilor. Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a declarat, la rândul său, la începutul acestei luni, că suspendarea împrumuturilor pentru întreţinere vizează studenţii din colegiile vocaţionale, nu din universităţi. Jinga a mai spus că i-a scris ministrului britanic pentru Universităţi, iar acesta i-a răspuns că s-a făcut o evaluare de rutină, care nu viza doar studenţi români şi bulgari.
Citeşte şi TOATE RESTRICŢIILE pentru muncitorii bulgari şi români vor fi eliminate din ianuarie
Potrivit ambasadorului, s-a constatat că, dacă anul trecut erau 13.000 de studenţi din toată Uniunea Europeană înscrişi la colegii vocaţionale din Marea Britanie, s-a constatat că anul acesta sunt 30.000, dintre care aproximativ 5.500 numai din România şi Bulgaria. „Au demarat verificări. Este un lucru absolut legal, nu putem să acuzăm pe nimeni de rea intenţie”, a mai spus Jinga.
În prezent, Student Loans Company (SLC) oferă două tipuri de împrumuturi, şi anume unul pentru plata taxelor şcolare şi unul pentru acoperirea unor cheltuieli de întreţinere. Toţi cetăţenii UE pot aplica pentru un împrumut în vederea plăţii taxelor şcolare. Împrumutrile pentru acoperirea unor cheltuieli de întreţinere se acordă numai solicitanţilor care au rezidenţă de cel puţin trei ani în Marea Britanie.