Cea mai mare parte a trupelor străine vor sosi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania pe calea aerului, iar echipamentul greu va fi transportat pe mare şi pe calea ferată, urmat de convoiul terestru, pe ruta Grecia – Bulgaria – România, până la Centrul Naţional de Instruire Întrunită ”Getica” de la Cincu,potrivit unui comunicat MApN citat de News.ro.
”Noble Jump 2017 este un exerciţiu NATO important care ne permite să demonstrăm interoperabilitatea în cadrul Alianţei. Apreciez susţinerea autorităţilor ţărilor gazdă, Grecia, Bulgaria şi România, şi strânsa lor cooperare pentru ca NOJP17 să demonstreze că aptitudinile, cunoştinţele şi experienţa noastră se situează la cel mai înalt nivel”, a afirmat amiralul Michelle Howard, comandantul Comandamentului Forţelor Întrunite de la Napoli, care asigură comanda Forţei de Reacţie Rapidă a NATO în 2017.
În cadrul NOJP17, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est va avea ca misiune coordonarea întregii etape de dislocare tactică a trupelor şi a echipamentelor pe teritoriul Greciei, Bulgariei şi României. Acest proces va fi facilitat de către Unităţile de Integrare a Forţelor NATO (NATO Force Integration Units – NFIUs) din Bulgaria şi România, şi forţe aparţinând naţiunilor gazdă.
“Momentul culminant al dislocării va fi exerciţiul cu trageri de luptă ce se va desfăşura în centrul de instruire de la Cincu. În afară de cele două NFIU – din România şi Bulgaria, trebuie menţionat că, în regim de parteneriat, forţele româneşti care se vor instrui integrat în Cincu aparţin Brigăzii Multinaţionale de la Craiova”, a spus comandantul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, general de brigadă Ovidiu Uifăleanu.
NOJP17 este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, planificat şi condus de Comandamentul Forţelor Întrunite de la Napoli. Exerciţiul va testa capacităţile operaţionale ale elementelor Forţei Întrunite cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) şi nivelul de implementare a Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii de Reacţie a Alianţei (Readiness Action Plan – RAP), în Bulgaria şi România.