Dietele pe bază de plante devin din ce în ce mai populare în ultima vreme. Dacă acele plante mai sunt şi bogate în proteine, atunci poţi spune că ai un regim de viaţă sănătos. Află care sunt acestea şi cum le poţi include în alimentaţia ta!
Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstrie, una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ, care a ajutat la producerea oxigenului timp de milioane de ani, astfel încât alte forme de viaţă să poată apărea. Caracterizată ca fiind un „superaliment”, spirulina este atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului. O singură porţie conţine aproape 40 de grame de proteine.
Seminţele de dovleac sunt un adevărat elixir pentru sănătate. Acestea au numeroase beneficii şi conţin o mulţime de minerale, precum fosfor, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, dar şi vitamina K. Consumate crude sau amestecate cu alte ingrediente, seminţele de dovleac te pot ajuta să ai o sănătate de fier. Numai o ceaşcă conţine 12 grame de proteine. Totuşi, e recomandat să le consumi ca o gustare, în cantităţi moderate, deoarece au multe calorii.
Conţinutul redus de grăsimi, dar bogat în fibre şi triptofan, fac din fasolea neagră un aliment important în diete. Conţinutul bogat în fibre prin care este recunoscută fasolea neagră face ca persoana care o consumă să simtă mai repede senzaţia de saţietate. Fasolea neagră este foarte bogată în proteine, ceea ce explică de ce acest aliment inhibă pofta de mâncare, menţinând în acelaşi timp un nivel optim de energie în organism, prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. O cană cu fasole neagră asigură mai mult de jumătate din cantitatea de fibre recomandată zilnic pentru o bună funcţionare a organismului. Această cantitate conţine numai 85 de calorii, deci nu prezintă risc de îngrăşare.
Pe lângă faptul că e gustoasă şi poate fi integrată cu succes în multe preparate delicioase, lintea are un mare avantaj pentru vegetarieni: este foarte bogată în proteine. Deşi nu este chiar o proteină completă din cauza lipsei a doi aminoacizi, lintea poate fi considerată o proteină necesară organismului, alături de soia, fasole şi mazăre. O ceaşcă de linte gătită conţine mai mult de 17 grame de proteine.