4 metode de a-ţi creşte imunitatea înainte de toamnă

Un sistem imunitar slabit lasa organismul vulnerabil la aproape orice tip de boala si in mod deosebit la cele infectioase. Atunci cand apar modificarile climaterice caracteristice toamnei tarzii, virusurile ataca mult mai frecvent organismul si mai ales pe cale respiratorie, provocand diverse afectari de la usoare la potential grave.
Roxana Gagiu
22 aug. 2017, 14:40
4 metode de a-ţi creşte imunitatea înainte de toamnă

Desi sistemul imunitar recunoaste virusurile pe care le-a mai intalnit si combatut inainte, nu va reusi acelasi lucru cu un virus nou sau unul vechi care a suferit anumite mutatii. In timp ce un sistem imunitar echilibrat ce se va confrunta cu acest atac se va descurca destul de bine si va invata rapid modalitatea de riposta, unul care a fost slabit din cauza alimentatiei necorespunzatoare, stresului sau a medicamentelor nu va fi la fel de viguros, facandu-si treaba lent si incomplet neputand bloca in totalitate manifestarile virale. Iar infectiile virale – multe dintre ele putand ele insele sa aduca simptomatologie grava – stim cu totii ca „deschid portile” altor afectiuni grave precum infectiile bacteriene si cancerele.

„Oboseala, letargia, infectiile repetate, alergiile, aftele, racelile si guturaiul sunt semne ca sistemul imunitar este slabit. Un adult sanatos, de exemplu, nu ar trebui sa sufere mai mult de doua raceli pe an – deci, daca aveti des astfel de probleme, cu siguranta trebuie sa incepeti sa va odihniti mai mult si sa va sustineti sistemul imunitar. Sanatatea celulelor imunitare este foarte importanta pentru echilibrul organismului, iar un complex natural si bio de vitamine, minerale si fitonutrienti antioxidanti este esential pentru a ne mentine sanatosi in toamna ce va urma”, spune cercet. dr. Horatiu Albu, master in biologie moleculara.

Iata câteva sfaturi practice pentru a va ajuta sa ramaneti sanatosi in anotimpul care va urma:

Hidratati-va si mancati de cateva ori pe zi fructe, zarzavaturi si verdeturi. Utilizarea a mai multe portii zilnice de fructe, zarzavaturi si verdeturi ne poate feri de scaderea imunitatii si de deteriorarea celulara deoarece vitaminele, mineralele si ceilalti fitonutrienti sunt mult mai eficienti pentru inlaturarea radicalilor liberi atunci cand sunt introdusi cu regularitate. Un stil de viata sanatos si mese bogate in vitamine si minerale pot mentine corpul hranit si hidratat mult timp.

Oferiti organismului alimente cu proprietati prebiotice

Acestea sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii si vigorii florei intestinale bune. Atunci cand flora intestinala normala are un bun mediu de hranire, imunitatea creste si totodata diminueaza considerabil sansa ca alti germeni patogeni sa gaseasca poarta de intrare prin sistemul digestiv.

Includeti o cantitate zilnica optima de vitamina C

Suntem cu totii constienti de faptul ca vitamina C este asociata cu prevenirea racelilor si virozelor. Si din acest motiv, unele fucte sau sucurile lor presate la rece si bogate in vitamina C naturala sunt foarte importante, trebuind consumate zilnic.

Si vitamina E este „crutata” cu ajutorul vitaminei C adusa constant in alimentatie! Vitamina E, si ea cu proprietati antioxidante, ajuta la incetinirea semnelor de imbatranire, consolidand in acelasi timp celulele organismului care lupta impotriva infectiilor. In conditiile unui aport optim de vitamina C, Vitamina E devine o arma suplimentara.

Mancati fructe si legume organice

Alimentatia saraca in nutrienti este o cauza comuna a raspunsului imunitar slabit. Fructele si legumele organice contin sute de compusi fitochimici mai putin contaminati decat suratele lor provenite din agricultura conventionala, fapt ce ofera multe beneficii preventive pentru sanatate. Gestionarea stresului, consumul de alimente curate si sanatoase, efectuarea de exercitii fizice moderate si odihna suficienta vor contribui mult la sustinerea unui sistem imunitar puternic si la celule sanatoase.

„Antrenamentul fizic greu este, de asemenea, asociat cu depresia functiei imunitare iar aceasta poate fi agravata si de o nutritie inadecvata. Sensibilitatea organismului la o infectie respiratorie poate fi ridicata timp de 24 de ore dupa antrenamentele mai intense, iar eforturile fizice prelungite si stresante (alergatul, pedalatul, vaslitul pe distante mari) pot afecta functia imuna si doua saptamani. De aceea, antrenamentul sustinut printr-o recuperare micronutritionala optima va sustine si un sistem imunitar puternic”, explica cercet. dr. Horatiu Albu.

Sistemul imunitar are un rol important in organism si de aceea el trebuie mentinut cat mai in forma. O buna solutie pentru un organism puternic si sanatos este alimentatia corespunzatoare, alcatuita din nutrientii necesari, vitamine si minerale.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!