40 de mucenici 2021. Dincolo de preparatul culinar îndrăgit de toată lumea, sărbătoarea mucenicilor are o semnificaţie aparte. Acestei sărbători îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii menite să aducă noroc, sănătate şi spor în case.
Din 9 martie, odată cu încheierea Zilelor Babelor, încep Zilele Moşilor. Potrivit tradiţiei, Zilele Moșilor sunt mult mai călduroase, mai bune dar și mai senine, asemuindu-se sufletului Moșilor, potrivit calendarulortodox.ro.
Se crede că mucenicii sunt spiritele strămoşilor. În această zi, femeile pregătesc un desert special numit chiar mucenici, pe care îl aduc ofrandă. Aceştia trebuie consumaţi în spirit de sărbătoare sau împărțiţi la biserică celor nevoiași. Mucenicii sunt creați în diferite forme, variind în funcție de regiune. În unele locuri sunt în formă de opt, în altele de albina, de porumbel sau chiar de om.
Sunt renumiţi, în special, două tipuri de mucenici: cei munteneşti, fierţi, cu nucă şi serviţi în sirop, şi cei moldoveneşti, din aluat.
Pe data de 9 martie, în unele zone ale ţării se aprinde focul echinocţial de Mucenici, care poartă și numele de Focul Sfinților. Acest foc este un simbol al soarelui pe pământ, care are menirea de a arde anotimpul vechi, făcând loc renașterii celui nou, primăvară aducătoare de viață.
Copiii obișnuiesc să sară peste acest foc pentru a fi feriți de boli. Femeile presară cenușă de jur-împrejurul gospodăriei în formă de cerc pentru a proteja gospodăria de șerpi. La rândul lor, bărbații încearcă să întrețină focul aprins cât mai mult timp, existând credinţa că astfel reușesc să îi încălzească pe cei 40 de Mucenici.
De asemenea, tot pe 9 martie are loc și retezatul stupilor. Acest obicei constă în scoaterea stupilor afară, curățarea fagurilor și recoltarea mierii, folosită la crearea mucenicilor. Din această miere, se prepară leacuri băbești și se îndulcește țuica. Apoi, stupii se ung cu țuică pentru ca roiul să se înmulțească.
De asemenea, conform tradiției, oamenii trebuie să bea 40 de pahare cu vin sau cu țuică pentru sănătate și vigoare.
Ziua de 9 martie este consacrată agricultorilor și constă în scoaterea plugului în față casei marcând deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară dar și a muncilor câmpului. Această zi marchează și momentul în care agricultorii încheiau toate înțelegerile pentru întovărăşire, înţelegeri încheiate cu o petrecere de pomină.
Citeste si Reţetă Jamila. Cum să faci cei mai buni mucenici moldoveneşti VIDEO
O altă superstiție spune că, în această zi, toate persoanele care nu au nume de sfinți își serbează onomastica. se mai crede, totodată, că tot ceea ce oameni seamănă va rodi de 40 de ori mai mult. Iar cei care nu respectă sărbătoarea vor boli 40 de zile.