40 de zile fără Ion Lucian. Paula Sorescu: În felul lui, a fost un Michelangelo modern VIDEO

Au trecut 40 de zile de când maestrul Ion Lucian a tras definitiv cortina. Ca o coincidenţă, astăzi se împlineşte un an de când Teatrul Excelsior a fost deschis. Datoria maestrului a fost să facă lumea mai bună, iar pentru asta s-a luptat pe scenă. A plecat însă cu sufletul mâhnit şi obosit din cauza birocraţiei. După 70 de ani de dăruire pe scenă, Ion Lucian a fost pus să aleagă între salariu şi pensie. A ales să-şi continue visul: acela de a termina un TEATRU.
Romania TV
05 mai 2012, 14:29
40 de zile fără Ion Lucian. Paula Sorescu: În felul lui, a fost un Michelangelo modern VIDEO

12 ani s-a luptat Ion Lucian pentru ca Teatrul Excelsior să arate aşa cum este astăzi. Cu sală de teatru, cu sonorizare, cu lumini, cu scaune tapiţate cu pluş roşu. Şi i-a reuşit. A fost o muncă asiduă, plină de emoţie şi de drumuri. A trebuit să întocmească zeci de acte, să aştepte să fie aprobate şi semnate. Iar toate acestea l-au măcinat. Cea care a ştiut ce se află cu adevărat în sufletul lui Ion Lucian a fost soţia sa, actriţa Paula Sorescu Lucian.
„Tristeţea era adunată în timp. Bucuria lui cea mare a fost anul trecut. Mai avea nişte proiecte în agenda lui, ce va trebui să faca Teatrul Exclesior”, a spus, în exlcusivitate pentru România TV, soţia maestrului, Paula Sorescu Lucian.

În 2010, când în Teatrul Excelsior se juca pe ciment, maestrul a trecut printr-o dilemă. Trebuia să aleagă: să-şi continue visul de a termina teatrul sau să iasă la pensie. A renunţat la o bătrâneţe liniştită şi a ales să lupte pentru spectatori. Aplauzele copiilor erau cea mai mare mulţumire.
„Aici a fost o treaba clară. În 2010, ori renunţai la pensie şi rămâneai manager. De fapt, tot conducătorul unui teatru. Nu puteai avea şi pensie. Să vedeţi cum arăta, eram pe ciment, nu existau ziduri. Atunci, Michi a zis: renunţ la pensie şi rămân aici ca să se termine. Şi asta a făcut. Poate şi asta l-a costat viaţa. De ce? Pentru că ideea că a realizat ceva, dar că nu o să mai poată să-şi ia o pensie dupa 70 de ani, poate l-a măcinat”, a mai spus Paula Sorescu.

Maestrul ajunsese la 88 de ani, dar avea energia unui adolescent. Se simţea în elementul lui de îndată ce ajungea la teatru. Învingea totul pentru a ajunge acolo unde se simţea acasă la TEATRUL EXCELSIOR.

„Spunea mereu: eu plec la teatru. A fost o iarnă îngrozitoare. Nici şoferul care-l ducea cu maşina, n-a putut să intre pe straduţa noastră. Abia am reuşit să-l ţin 3 zile acasă. Ideea lui a fost clară. Dacă am deschis, trebuie să fac ceva, să realizez ceva. Voia să-i înveţe pe copii cum e teatrul, să îi pună pe actori, să le explice. Avea perspectivă. Poate vi se pare comparaţia depăşită în felul lui, sculptor, pictor, avem icoane acasă pictate de el. În felul lui, a fost un Michelangelo modern”, a mai spus văduva maestrului.

Deşi planul a fost încununat de succes, maestrul nu-şi găsea liniştea. „A plecat foarte supărat. Cred că era supărat pe el, că nu reuşeşte să-şi revină, să se revigoreze. Să ştiţi că a fost un învingător. Noi avem 26 de ani de căsnicie şi de asta vă spun, era trist în el, se izbea de toate problemele astea cu primării, această birocraţie care te apasă şi te copleşeşte în domeniul artistic. Cu 2 luni înainte de nenorocire, l-a pus director adjunct pe Mitran, care l-a ajutat… dar era scârbit de câte hârtii primea pentru lucruri absolut normale”, a mai povestit actriţa Paula Sorescu Lucian.

Despre Ion Lucian nu se poate vorbi la trecut, chiar dacă, au trecut 40 de zile de când a plecat dintre noi. Ceea ce a clădit, va rămâne peste ani şi ani. Iar la Teatrul Excelsior, spectacolul continuă.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!