conform sursei citate, 69% dintre angajaţi au declarat că nu au cunoştinţă despre cele mai noi şi mai periculoase breşe de securitate, cum ar fi Heartbleed, potrivit Agerpres.
De asemenea, 52% dintre şefii de companii intervievaţi consideră comportamentul angajaţilor ca fiind una dintre cele mai mari ameninţări la securitatea datelor, alături de criminalitatea cibernetică, nominalizată de 60% dintre repondenţi.
Studiul Cisco relevă, totodată, că în cazul procedurilor de securitate, 44% dintre angajaţi încalcă frecvent aceste protocoale, deşi 58% dintre cei chestionaţi ştiu că firma la care lucrează are o politică de securitate IT. Doar 23% dintre salariaţi nu cunosc faptul că firma în care lucrează au politică de securitate.
Aproape o treime dintre salariaţii unei companii (31%) cred că securitatea IT limitează inovaţia şi colaborarea din cadrul acesteia, îngreunând în acelaşi timp îndeplinirea sarcinilor.
Rezultatele conexe ale studiului Cisco arată faptul că, pe întreg teritorului EMEA /Europa, Orientul Mijlociu şi Africa/, companiile mari (cu peste 250 de angajaţi) sunt mult mai bine protejate de problemele informatice, în procentaj de 76%.
Pe segmentul parolelor de acces, majoritatea celor intervievaţi au menţionat că nu urmează recomandările pentru folosirea unor parole sigure. Practic, 55% dintre angajaţi utilizează aceeaşi parolă pentru mai multe site-uri de Internet sau aplicaţii. În plus, trei din cinci oameni nu îşi schimbă parolele de acces, regulat.
În ceea ce priveşte protecţia datelor private, cercetarea Cisco arată că 54% dintre cei chestionaţi au menţionat că acestea sunt mai bine protejate în spaţiul privat decât la locul de muncă, iar 25% sunt mai exigenţi în privinţa protecţiei datelor în spaţiul privat.
Studiul Cisco a fost realizat pe un eşantion de 12.000 de angajaţi din companii mici şi mari din 13 ţări situate în Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.
CITEŞTE ŞI: SRI anunţă noi măsuri de SECURITATE luate de România, în contextul conflictului din Ucraina