450.000 de CNP-uri de la recensământ, multiplu înregistrate, eronate sau lipsă

Aproximativ 450.000 de CNP-uri aferente formularelor de la recensământul din 2011, respectiv 2,33% din total, au fost multiplu înregistrate, eronate sau nu au fost completate, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Romania TV
21 iun. 2013, 08:14
450.000 de CNP-uri de la recensământ, multiplu înregistrate, eronate sau lipsă

„Din totalul formularelor completate cu informaţii individuale la Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, 97,67% au avut CNP-ul corect completat, restul înregistrărilor, circa 450.000, reprezentând 2,33% din totalul formularelor, conţinând cazuri de CNP-uri multiplu înregistrate (duble, triple etc.), eronate (greşite sau trunchiate) sau lipsă. Înregistrările multiple au fost cauzate în cea mai mare parte de declararea persoanei atât la domiciliul acesteia, cât şi la reşedinţa obişnuită. În această situaţie, în baza de date a Recensământului a fost păstrată o singură înregistrare şi anume cea corespunzătoare reşedinţei obişnuite”, precizează INS, potrivit Mediafax.

În urma finalizării activităţilor de verificare a datelor, s-au corectat şi reţinut circa două treimi din totalul CNP-urilor incorect completate.

Identificarea înregistrărilor duble şi a altor tipuri de erori, arată INS, face parte din activităţile de rutină ale procesului de verificare şi validare ale oricărei cercetări statistice exhaustive.

INS mai precizează că înregistrarea şi folosirea unui cod de identificare a persoanei (CNP) la recensământ este o practică frecvent întâlnită la efectuarea recensămintelor populaţiei în ţările europene.

Folosirea CNP-ului la recensământul din octombrie 2011 a permis identificarea şi eliminarea dublelor înregistrări ale persoanelor, corectarea unui CNP incomplet sau cu erori, mai susţine sursa citată.

INS mai precizează că în 4 iulie va face publice primele rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011. „Cu ocazia conferinţei de presă care se va organiza în acest scop se vor furniza detalii, clarificări şi informaţii relevante referitoare la semnificaţia indicatorilor şi modul lor de construire”, se mai arată în comunicatul INS.

În octombrie 2011, şeful INS, Vergiliu Voineagu, a precizat că declararea CNP-ului la recensământ este obligatorie şi că persoanele care refuză să-şi declare CNP la recensământ vor fi amendate conform legii.

Declaraţia a venit după ce purtătorul de cuvânt al instituţiei afirmase că persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nicio sancţiune.

PSD a cerut populaţiei să nu-şi divulge codul numeric personal în cadrul răspunsurilor la întrebările recenzorilor de la recensământ şi au acuzat PDL că, prin solicitarea „ilegală” a CNP, ar urmări să-şi facă o bază de date pentru a frauda alegerile, declarat, în 20 octombrie 2011, senatorul PSD Georgică Severin.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a precizat, tot în octombrie 2011, că, în cadrul procesului de recenzare, colectarea codului numeric personal este stipulată prin Legea 170/2011 privind aprobarea OUG 34/2011 pentru modificarea şi completarea OG 36/2007 privind efectuarea recensământului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Comuna din România care a luat fața bucureștenilor sau a timișorenilor. E prima localitate din țară în care toate locuințele vor fi încălzite cu energie geotermală
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ținutul care a fost al României pentru o scurtă perioadă. Ce spun localnicii despre țara noastră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație