Românii înţeleg importanţa igienei personale, fiind conştienţi de riscuri şi de metodele de evitare a contaminării cu virusuri şi bacterii. Dintre ei, femeile mature şi mamele reprezintă grupul cel mai responsabil din punct de vedere al igienei personale şi căminului. Astfel, 98% dintre ele au declarat că se spală pe mâini după folosirea toatelei publice, 96% se spală pe mâini după folosirea toaletei personale, 97% se spală înainte de a mânca şi 92%, după ce ating un animal de casă.
După spălatul pe mâini, 67% dintre români spun că aerisesc încăperile, ca metodă de prevenţie împotriva infecţiilor. De asemenea, în cadrul familiilor cu copii, metodele eficiente de luptă împotriva îmbolnăvirii şi a răspândirii bacteriilor sunt schimbarea prosoapelor cât mai des (58%) şi consumul de fructe (57%).
Mâinile nespălate favorizează contaminarea cu virusul antigripal
Doar 53% dintre români se spală pe mâini după ce strănută sau tuşesc, fapt care favorizează contaminarea cu virusul gripal. În cazul unei epidemii de gripă, respondenţii consideră vaccinul antigripal şi purtarea unei măşti de protecţie drept principale metode de prevenţie (21%).
„Un număr mare de boli infecţioase pot fi prevenite prin bunele practici de igienă şi educaţie. Mâinile sunt una dintre cele mai importante cauze de contaminare încrucişată şi răspândire a infecţiei gripale. Din păcate, doar 53% dintre români se spală pe mâini după ce strănută sau tuşesc, fapt care favorizează contaminarea cu virusul gripal. Prin simplul gest de a ne spăla pe mâini la momentul potrivit, folosind produse antibacteriene, câştigăm lupta cu microbii. Spălatul mâinilor reprezintă prima linie de apărare a sănătăţii noastre”, a explicat medicul Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Mijloacele de transport în comun, printre locurile cu cele mai mari riscuri de contaminare
Locurile care prezintă cel mai mare risc de contaminare cu germeni sunt: toaletele publice (93%), mijloacele de transport în comun (92%), baia personală (37%), clasele de şcoală (28%), locurile de joacă pentru copii (14%), biroul (14%) şi bucătăria (9%), potrivit respondenţilor.