5 alimente care îți măresc colesterolul fără să fie grăsimi. Cum le poți evita pentru a nu avea probleme de sănătate

Cu toții știm că există alimente ce ne cresc colesterolul, dar și alimente care ajută la reducerea lui. Astăzi vom vorbi despre prima categorie, mai ales despre acele produse alimentare despre care nu știm că produc mărirea colesterolului „rău”, sau LDL.
Alina Costache
04 iun. 2024, 20:40
5 alimente care îți măresc colesterolul fără să fie grăsimi. Cum le poți evita pentru a nu avea probleme de sănătate
5 alimente care îți măresc colesterolul fără să fie grăsimi. Cum le poți evita pentru a nu avea probleme de sănătate

În viață, nu este bine să facem excese de niciun fel, iar în ceea ce privește mâncarea, deși hrănitoare, ne poate provoca mai multe probleme decât am putea crede.

Citește și: EXCLUSIV | Cauzele principale ale creșterii colesterolului și ce poți face pentru a preveni afecțiunile cardiovasculare. ”Este foarte important”

5 alimente care îți măresc colesterolul fără să fie grăsimi

O mare parte din populație crede că mâncărurile grase sunt de fapt sursele principale de grăsimi ce nu aduc beneficii organismului. Adevărul este, însă, cu totul altul, căci există alimente ce, mâncate constant, cresc nivelul colesterolului, chiar dacă nu sunt cunoscute ca alimente bogate în grăsimi.

Un colesterol mărit ne face victime sigure ale problemelor cardiovasculare. Multe produse de origine animală, precum carnea și produsele lactate, conțin grăsimi saturate, în timp ce produsele de tip fast food și dulciurile ori produsele de patiserie au în compoziție grăsimi trans. Colesterolul se acumulează în pereții arterelor și contribuie la formarea plăcii, un depozit dur care îngustează și blochează arterele. Atunci când se acumulează placa, inimii îi este mai greu să circule sângele și oxigenul, ceea ce poate provoca dureri în piept sau dificultăți de respirație la efort crescut.

Dacă se formează un cheag de sânge la locul unei plăci dislocate într-o arteră îngustată, acesta poate bloca circulația sângelui către creier sau către inimă. Acum se determină, de fapt, colesterolul bun de cel rău. Colesterolul lipoproteic de înaltă densitate (HDL) este cel bun, de care organismul are nevoie. Colesterolul lipoproteic cu densitate scăzută (LDL), însă, este cel ce poate cauza angina pectorală, accidentul vascular cerebral sau atacul de cord.

Ficatul de pasăre sau de la alte animale

Ficatul este o foarte bună sursă de fier, mineral care poate fi benefic pentru sănătate. Totuși, are un conținut ridicat de colesterol, ce este depozitat în ficat, iar nivelurile cele mai mari de colesterol în cărnurile ce provin de la diverse animale se găsesc în organe precum ficatul. Specialiștii spun că nu trebuie să consumăm mai mult de 300 mg de colesterol (doza recomandată pentru un adult sănătos). O porție de 85 g de ficat de vită, d eexemplu, are 331 mg de colesterol, astfel că cel mai bine ar fi evitate aceste preparate, mai ales de către cei cei știu că au deja un colesterol mărit.

Piureul de cartofi

Nu cartofii sunt problema aici, ci ingredientele cu care se prepară, alături de această legumă, piureul. Multe rețete conțin unt, smântână dulce, lapte integral, smântână fermentată și cremă de brânză. Astfel, cartoful sănătos se transformă într-o bombă calorică, plină de grăsimi saturate. Cel mai bine, în acest caz, este ca leguma să fie consumată simplă, fără alte ingrediente adăugate.

Fructele de mare

Unele tipuri de fructe de mare sunt benefice pentru sănătate, însă altele sunt pline de grăsimi. De exemplu, homarul nu reprezintă o alegere alimentară, mai ales dacă nivelul colesterolului unei persoane este deja mari ori suferă de probleme cardiovasculare. O porție de 85 g de homar conține 61 mg de colesterol, iar dacă se adaugă și untul în care poate fi servită această carne, rezultatul nu este deloc unul bun pentru sănătate. În cauzl fructelor de mare, cele mai bune alegeri sunt cele gătite la cuptor sau la grătar.

Alcoolul

Prea mult alcool în organism crește tensiunea arterială și valoarea trigliceridelor, pe când consumul moderat de băuturi alcoolice (cel mult 5 grame pe zi) poate să scadă riscul de boli cardiovasculare. Cercetările arată că un consum sporit de alcool crește riscul de a dezvolta probleme la nivelul funcționării inimii, începând de la 30 de grame pe zi (în cazul femeilor) și de la 45 de grame (în cazul bărbaților).

Produsele din cereale rafinate

O dietă bogată în carbohidrați rafinați, ca pâinea albă, covrigii și pastele, are un impact negativ asupra nivelului de colesterol HDL sau colesterol „bun” din sânge. Studiile arată că, de fapt, cerealele sau grânele rafinate, procesate intens, au un indice glicemic foarte mare, iar consumul acestui tip de carbohidrați poate duce la riscuri semnificativ mai mari de a avea colesterolul mărit.

Citește și: Alimentele care reduc colesterolul! Sunt aur curat pentru sănătate. Alina Alungulesei: „O categorie foarte importantă de adus zilnic în alimentație”

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători