5 beneficii ale drumețiilor pe timp de iarnă asupra sănătății fizice și psihice

Când te-ai bucurat ultima oară de o drumeție în aer liber în sezonul rece? Deși mulți preferă confortul de la interior și căldura, activitatea fizică în aer liber pe vreme rece îți oferă efecte pozitive atât pentru corp, cât și pentru minte.
Irina Dumitrescu
26 nov. 2024, 14:16
5 beneficii ale drumețiilor pe timp de iarnă asupra sănătății fizice și psihice

Desigur, totul începe cu alegerea unui echipament potrivit care să treacă peste orice provocare a vremii, așa cum este o geacă de iarnă pentru adulți sau pentru copii, dar și a unui echipament confortabil și sigur. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, citește în continuare. Vei afla cum te pregătești corespunzător pentru o drumeție în sezonul rece, dar și care sunt cele mai importante 5 beneficii la nivel fizic și psihic.

Ținuta pentru drumeții pe timp de iarnă

Hainele de iarnă sunt special concepute să îți ofere confort și protecție termică în fața temperaturilor scăzute și a precipitațiilor. Însă hainele de iarnă casual diferă de îmbrăcămintea destinată drumețiilor în sezonul rece, astfel că trebuie să te asiguri că investești într-un echipament potrivit care să devină sursa ta de confort în aer liber. De la geaca de iarna pentru copii și jacheta de adulți la lenjeria termică, iată ce trebuie să se regăsească în garderoba ta pentru o ținută de drumeție pe timp de iarnă:

Îmbrăcămintea termică – lenjeria termică de corp este esențială pentru activitățile de iarnă în aer liber datorită proprietăților termice și confortului pe care îl oferă la nivelul pielii. Aceasta îți oferă nu doar confort termic, ci și respirabilitate și libertate de mișcare.

Pantaloni de iarnă pentru drumeție – pantalonii de drumeție pentru sezonul rece sunt concepuți să îmbine protecția termică la interior cu cea la umezeală și precipitații la exterior. Au o croială lejeră, compatibilă cu lenjeria termică și încălțămintea de drumeție.

Hanorac sau pulover – costumul termic îți oferă căldură la nivelul corpului, dar un hanorac de drumeție acționează ca o barieră protectoare care previne pătrunderea aerului rece, fără să afecteze respirabilitatea corpului.

Geaca de iarnă pentru drumeție – echipamentul trebuie completat de o geacă de iarna groasă, dar în același timp ușoară și lejeră, pentru mai multă libertate de mișcare pe traseu. Este disponibilă într-o varietate de modele, de la geaca de iarnă pentru copii la geaca de adulți. Îți recomandăm să alegi o geacă de iarnă sau o jachetă cu glugă, buzunare și manșete pentru mai mult confort și protecție împotriva intemperiilor vremii.

Cele mai importante 5 beneficii ale drumețiilor în sezonul rece

Temperaturile scăzute sunt principala temere atunci când vorbim despre drumețiile pe timp de iarnă. Dar, cu un echipament adecvat și o geacă groasă de iarnă pentru copii sau adulți, poți lăsa deoparte această grijă și te poți concentra pe beneficiile activităților în aer liber în sezonul rece. Cele mai importante sunt:

Oxigenarea eficientă a corpului și a minții. Aerul rece și proaspăt din zilele de iarnă îți ajută corpul și mintea să se oxigeneze eficient.

Traseele de drumeție din zonele montane reprezintă o sursă de bunăstare și relaxare pentru trup și minte și îți asigură un aport de aer curat care să îți ofere energie la fiecare pas.

Întărirea sistemului imunitar și reducerea riscului apariției alergiilor. Expunerea la aerul rece întărește sistemul imunitar și consolidează bariera protectoare a organismului împotriva bacteriilor, virusurilor și alergenilor.

Îmbunătățirea capacității de concentrare. Activitățile fizice în aer liber în sezonul rece cresc capacitatea de concentrare și atenția la mediul înconjurător. Indiferent de intensitate sau tipul de activitate practicat vei deveni mai alert, mai creativ și energic.

Stare de spirit pozitivă. Sportul în aer liber, așa cum sunt drumețiile, contribuie la îmbunătățirea stării de spirit și eliberează endorfine care te ajută să fii pozitiv și energic.

Activitățile fizice sunt recomandate mai ales în sezonul rece când crește riscul apariției stărilor anxioase.

Diminuarea oboselii mintale și a stresului. Când practici diverse sporturi sau activități în aer liber vei observa că nivelul de stres scade, la fel și oboseala mentală. Această senzație de liniștire și calmare apare atunci când te concentrezi pe activitatea practicată și uiți de orice grijă
cotidiană.

Descoperă beneficiile drumețiilor pe timp de iarnă. Echipează-te cu o geacă groasă pentru adulți sau copii și bucură-te de activitățile preferate în aer liber.

Sursa foto: Freepik.com

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Vești foarte proaste despre tezaurul dacic furat. Pierdere ireparabilă
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Peste o treime dintre elevi afectați de analfabetism numeric, conform primului Raport Național
MediaFlux
RĂSTURNARE privind ALEGERILE! RAPORT privind PREZIDENȚIALELE: MANIPULĂRI pe scară largă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol