Loteria Română rămâne unul dintre cei mai importanți actori de pe piața jocurilor de noroc, în ciuda expansiunii cazinourilor online care oferă rotiri gratuite fără depunere și chiar jocuri loto din toată lumea. Acest lucru confirmă că românii joacă în continuare în număr mare la 6/49, în speranța că vor câștiga premiul care să le schimbe viața.
Apropo de premiul cel mare, știi care este recordul de câștig acordat de loteria națională? Dacă nu, afli mai jos, ca și alte patru curiozități din istoria acestei instituții:
Loteria Română a fost înființată în urmă cu 117 ani, în 1906, la inițiativa unui grup de oameni din înalta societate. „Certificatul de naștere” a fost „Legea pentru constituirea unui fond al asistenței sanitare a sătenilor”, promulgată de regele Carol I. Actul legislativ a fost modificat în anul 1931, prin „Legea pentru înființarea și organizarea Loteriei de Stat pe clase”. Inițial, jocurile erau organizate de biserici.
Instituția a câștigat o popularitate deosebită în perioada interbelică, când a început să ofere premii impresionante, precum case, mașini și vacanțe în locuri exotice. În această perioadă, Loteria Română a devenit o sursă importantă de venituri pentru bugetul statului.
Nu este ceva neobișnuit ca instituțiile statului să finanțeze echipe sportive. Armata o are pe CSA Steaua, Primăria Capitalei „sponsorizează” echipa feminină de handbal CSM București, iar exemplele pot continua. În trecut, Banca Națională a fost asociată cu Progresul București (devenită FC Național), „cavalerii frunzei de platan” fiind numiți și „bancarii”. Ei bine, și Loteria Română a avut, la un moment dat, propria echipă de fotbal. Aceasta a fost înființată în 1921 și s-a numit Loteria Română FC. Nu mai există multe informații despre acel club, dar microbiștii care l-au prins își aminteau că a fost unul de succes, cu trofee la nivel național.
Loteria Română este și prima casă de pariuri sportive „oficială” din țară, organizând Pronosportul. Acesta presupunea ghicirea pronosticurilor pentru o întreagă etapă dintr-o anumita săptămână. Jocul își are originile în Italia, unde, imediat după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial, a apărut sub denumirea Totocalcio. Inventatorul său a fost un jurnalist italian, Massimo della Pergola, care scria la „Gazzetta dello Sport”. Della Pergola a fost primul care a folosit semnele 1 (victorie gazde), X (meci egal) și 2 (victorie oaspeți).
Presa din România a copiat moda. Astfel, în 1946, ziarul „Sportul românesc” anunța premii pentru cititorii care pronosticau corect rezultatele unor meciuri publicate în ziar, iar în 1947 a început organizarea unor „concursuri de pronosticuri sportive” pentru diviziile naționale A și B, „fără exagerări, fără speculație și de utilitate pentru fotbalul românesc”. Aceste concursuri au precedat apariția Pronosportului.
La tragerea Loto 6/49 din 25 mai 2023 s-a câștigat, la categoria I, cel mai mare premiu din istoria acestui joc in valoare de 50.096.011,76 de lei (peste 10 milioane de euro). Biletul norocos a fost jucat la o agenție din București, Sectorul 6.
Precedentul mare premiu, de 19.198.842 de lei (aproximativ 3,9 milioane de euro), fusese câștigat la Giurgiu în data de 03 noiembrie 2022. Pe 1 martie 2020, la Pitești, un bilet care a costat 15,5 lei i-a adus jucătorului 8.199.947 de lei (aproximativ 1,7 milioane de euro).
În iulie 2023, Loteria Română a demarat încheierea de parteneriate pentru vânzarea biletelor loto prin intermediul unor aplicații online. Deocamdată, poți să achiziționezi bilete online numai prin aplicația amparcat.ro. Prețul tichetelor este același cu cel din agențiile loto, iar câștigurile se achită după ce prezinți în agenție biletul electronic, pe telefonul mobil.
Conducerea loteriei intenționează chiar să diversifice oferta, prin jocuri de cazino online. Potrivit unui comunicat de presă remis anul trecut, „se are în vedere posibilitatea introducerii în exploatare a jocurilor de noroc la distanță de tip Casino (slot, ruletă, poker, blackjack, bingo, keno, baccarat, etc). În aceasta etapă, s-a lansat un anunț public internațional pe site”.