Cat suc de fructe pot sa ii dau?
Copilul este intr-o continua miscare, creste repede si, prin urmare, necesarul lui de calorii este mare, in timp ce stomacelul lui este mic. Iar fructele si legumele, desi extraordinare, au un continut caloric mic. Daca incepe masa cu un pahar cu suc, copilul se satura brusc si nu-l mai poti convinge in nici un fel sa manance si alimente mai consistente. De aceea, portiile trebuie sa fie mici si dese. In plus, fructele, dar mai ales sucul de fructe proaspat stors – desi surse de sanatate – il obisnuiesc pe copil numai cu gustul dulceag. De aceea, nu uita sa ii dai inca din perioada diversificarii si legume pe langa fructe.
De ce refuza sa manance legume?
Stilul nostru de viata s-a modificat dramatic in ultimii ani, suntem din ce in ce mai ocupati si mancam din ce in ce mai rar mancare gatita in casa. Copiii nostri ne privesc si copiaza. Asa ca nu-i de mirare ca s-au obisnuit cu dulciurile, sucurile, sandviciurile de la fast-food. Gustul legumelor nu poate concura cu toate aceste „bunatati” nesanatoase. De aceea trebuie sa iti evaluezi camara si frigiderul, sa nu mai cumperi deloc semipreparate si sa-ti faci timp sa gatesti usor si sanatos.
Cina din fiecare zi si pranzul din weekend trebuie sa includa salate, soteuri sau mancaruri cu legume, pe care sa le consumati in primul rand voi cu placere, in fata copilului.
Nu accepta cruditatile. Ce fac?
Indiferent de cum sunt consumate (crude, stoarse sau gatite), fructele si legumele sunt foarte sanatoase si ii vor oferi un grad de protectie impotriva anumitor boli. Daca refuza salata de legume sau fructele ca atare, prepara-i sucuri, compoturi, prajituri cu fructe, placinte cu legume, piureuri sau soteuri. E drept ca o parte din beneficii dispar, dar raman multe altele. Important este sa folosesti o oala cu presiune sau sa le fierbi cat mai putin, fara sa adaugi bicarbonat (acesta grabeste fierberea, dar distruge vitaminele).