Aceste afirmaţii sunt valabile – dar nu se limitează doar la următoarele diete:
dieta mediteraneană
dieta cu puţini carbohidraţi
dieta paleo
dieta cu alimente integrale, vegetale.
În loc să dezbatem dacă sunt sau nu bune pentru noi, mai bine ne-am concentra asupra acelor lucruri pe care aceste diete le au în comun. Şansele sunt destul de mari ca acestea să fie legi universale care funcţionază şi îţi pot oferi rezultatele dorite, indiferent ce conţine restul dietei.
Adevărul este că toate dietele menţionate mai sus sunt diete compatibile cu sănătatea pe termen lung, aşa că au câteva lucruri importante în comun.
Iată mai jos câteva lucruri pe care toate dietele de succes le au în comun:
1. Dietele sunt sărace în ceea ce priveşte adaosul de zahăr
Zahărul (sau adaosul de zahăr) este cel mai nociv ingredient din dietă. Deşi unii oaeni pot mânca mult zahăr, acesta suprasolicită ficatul, care este forţat să transforme zahărul în grăsime.
O parte din această grăsime este eliberată dn ficat sub forma colesterolului VLDL, crescând nivelul trigliceridelor, dar o parte din colesterolul „rău” tot va rămâne în ficat.
Zahărul înseamnă calori „goale”, deoarece aduce o mare cantitate de energie, dar practic fără niciun fel de nutrienţi esenţiali. Iar toată lumeaeste de acord că zahărul este nociv. Din acest motiv, cele mai de succes diete fac o prioritate din ideea de a renunţa la zahăr.
2. Dietele de succes elimină carbohidraţii rafinaţi
Carbohidraţii rafinaţi sau procesaţi sunt un alt ingredient despre care toată lumea ştie că nu este sănătos. Carbohidraţii rafinaţi sunt de obicei cerealele sau grânele din care au fost îndepărtate toate acele elemente benefice.
Cel mai comun carbohidrat este făina de grâu rafinată, care este consumată în cantităţi uriaşe în ţările din Vest.
Cerealele rafinate sunt obţinute prin pulverizarea cerealelor integrale şi prin îndepărtarea tărâţelor şi endospermului (n.r. ţesut vegetal situat în vecinătatea embrionului, în care se înmagazinează substanţele de rezervă necesare creşterii embrionului) – care sunt părţile fibroase şi nutritive ale cerealelor.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.