ZIUA EDUCAŢIEI, 5 octombrie, NU este ZI LIBERĂ. Ce se întâmplă luni cu elevii şi profesorii

Luni nu vor fi cursuri în şcolile din Capitală, pentru că este Ziua Educaţiei şi, pentru Bucureşti, este prevăzut prin Contractul Colectiv de Muncă faptul că este zi nelucrătoare, ceea ce înseamnă că profesorii şi elevii nu merg la şcoală în 5 octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB. Nu acelaşi lucru se întâmplă în ţară, unde elevii şi profesorii vor merge la şcoală pentru activităţi specifice. 
Alina Costache
04 oct. 2015, 08:39
ZIUA EDUCAŢIEI, 5 octombrie, NU este ZI LIBERĂ. Ce se întâmplă luni cu elevii şi profesorii

Ziua educaţiei aduce bucurie pentru unii elevi şi profesori. „Luni nu se fac cursuri, pentru că este Ziua Mondială a Educaţiei şi, cu această ocazie, aniversăm cadrele didactice din Capitală. În unităţile de învăţământ nu vor veni, luni 5 octombrie, nici profesorii, nici elevii”, a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.

Acesta a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă la nivelul grupului de unităţi al ISMB este prevăzut faptul că 5 octombrie este zi nelucrătoare, pentru că este Ziua Mondială a Educaţiei.

„Prin prezenta, vă reamintim, în vederea luării măsurilor legale ce se impun, că ziua de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educaţiei) este zi nelucrătoare, conform dispoziţiilor art. 27 alin (4) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de grupuri de unităţi ale ISMB”, se arată într-o adresă a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti transmisă conducerilor unităţilor de învăţământ din Capitală.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă la nivelul grupului de unităţi al ISMB, înregistrat în 3 noiembrie 2014, sunt zile nelucrătoare: zilele de repaus săptămânal; 1 şi 2 ianuarie; prima, a doua şi a treia zi de Paşti; 1 Mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 5 noiembrie – Ziua Mondială a Educaţiei; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; 1 Decembrie; 25, 26 şi 27 decembrie – Naşterea Domnului; cele două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele trei sărbători religiaose anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte.

În 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări.

În mai multe ţări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.

Activităţi specifice la Constanţa

Ziua de 5 octombrie nu va fi una liberă în toate unităţile de învăţământ. „Noi le-am transmis unită-ţilor de învăţământ adresa primită de la Ministerul Educaţiei, în care se precizează că se vor organiza activităţi specifice, la decizia fiecărei instituţii, conform orarului propriu stabilit. În niciun caz nu este vorba despre o zi liberă, aşa cum am văzut că circulă ştirea pe Facebook. Structura anului şcolar 2015-2016 nu prevede data de 5 octombrie ca zi liberă”, a declarat, pentru „Cuget Liber„, prof. Zoia Gabriela Bucovală, inspector general la Constanţa.

Veste bună pentru elevi: Nu vor face cursuri pe 5 octombrie

De la cabinetul secretarului de stat Vasile Şălaru a fost transmis următorul anunţ: „Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar”. 

În mai multe ţări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare. 

În Timiş, Ziua Educaţiei nu este liberă

Reprezentanții federațiilor sindicale au solicitat ca ziua de luni, 5 octombrie, să fie marcată ca zi nelucrătoare deoarece este Ziua Internaţională a Educaţiei. În Timiş nu se întâmplă aşa. Profesorii vor merge la şcoală, la fel şi elevii, numai că vor face diferite de activităţi, în locul cursurilor obișnuite.

Fiecare şcoală poate alege ce face de Ziua Educaţiei, inspectoratul a lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ acest lucru. Profesorii pot merge în excursii în diferite locuri cu copiii, pot face activităţi în clasă şi da, pot să nu facă cursuri. Dar la şcoală trebuie să vină, nu pot sta acasă, nici copiii, nici profesorii.

„Nu este liberă, se fac activităţi normale, alte activităţi decât cele prevăzute în fişa postului. Nu se fac cursuri obişnuite. Pot intra la ora de curs şi pot organiza o activitate care să-i capteze pe copii, dacă unitatea de învăţământ nu organizează activităţi mai ample”, spune Aura Danielescu, inspector şcolar general de Timiş. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a transmis o solicitare Ministerului Educaţiei pentru ca ziua de 5 octombrie să fie nelucrătoare, fără a avea însă sorți de izbândă.

„Nu am putut invoca Contractul Colectiv de muncă unic la nivel de ramură de învățământ, pentru că acolo, la fel ca și în Ordinul de Ministru cu structura anului școlar (4496/2015), se precizează că ziua de 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației, va fi marcată prin manifestări specifice în timpul programului de lucru, desfășurând o activitate ce nu e cuprinsă în fișele postului. Așadar, ne-am prevalat de OMEC 5115/2014, art. 9, alin 4, lit. b), solicitând, repet, la inițiativa sindicatului, suspendarea cursurilor pentru o zi, cu recuperare până la final de semestru”, a mai precizat Aura Danielescu.

Reprezentanţii inspectoratului ştiu că nu vor primi un răspuns pozitiv, în țară existând doar două județe unde cursurile sunt suspendate. Aprobarea lor s-a impus, acestea având un Contract colectiv de muncă unic la nivel de grup de unități de învățământ, înregistrat la Ministerul pentru Dialog Social, contract în care a fost prevăzută această posibilitate de declarare a zilei de 5 octombrie ca zi nelucrătoare, cu recuperare ulterioară.

„Timișul va organiza manifestări specifice dedicate acestui eveniment, colegii urmând a nu presta activități prevăzute în fișa postului”, a mai explicat Danielescu.

Se face şcoală şi la Arad

 Luni, 5 octombrie se va face școală. Inspectoratul Școlar Județean Arad a dat în cursul zilei de joi un comunicat prin care a precizat negru pe alb că de Ziua Educației elevii și profesorii vor fi la școală. 

„Activitățile se vor desfășura conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar. Astfel atât elevii cât și profesorii vor veni la școală urmând ca programul zilei să cuprindă activități specifice” precizează Claudius Mladin, inspectorul școlar general.

Alte zile libere și vacanțe pentru elevi

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri, potrivit legii.

Elevii din ciclul preșcolar și învățământul primar vor avea vacanță în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2015.

O altă minivacanță, pentru toți elevii, va fi între 28 noiembrie și 2 decembrie. Weekendul 28-29 noiembrie va fi urmat de două zile libere. Potrivit legii, luni, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este zi liberă. Va urma apoi Ziua Națională, marți, de 1 decembrie, care este tot liberă.

Vacanța de iarnă va avea trei săptămâni. Începe sâmbătă, 19 decembrie 2015, și ține până luni, 11 ianuarie 2016. 

Va urma vacanța intersemestrială, de o săptămână, de sâmbătă, 6 februarie 2016,până luni 15 februarie 2016.

Săptămâna 18–22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.

Vacanța de primăvară începe sâmbătă, 23 aprilie 2016 și ține până miercuri, 4 mai 2016, în condițiile în care Paștele ortodox cade duminică, 1 mai 2016. (Cel catolic cade duminică, 27 martie 2016). 

Până la vacanța de vară, care începe la 25 iunie 2016, elevii vor mai avea liber luni, 20 iunie, de Rusalii. 

Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 3 iunie 2016. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. 

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 17 iunie 2016. 

Noul an școlar, 2016-2017, începe la 12 septembrie 2016. 

DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Spynews
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cinci zodii vor avea succes nesperat până pe 30 aprilie. Fecioarele vor beneficia de oportunități care le vor transforma viața în mod spectaculos
Capital.ro
Noua taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită 540 de lei. Vignieta auto se afișează pe parbrizul mașinii
Playtech.ro
Trebuie să justifici cum ai cheltuit diurna? Suma maximă pe care o poţi primi pe zi
DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Adevarul
Cine a fost cu adevărat agentul 007. A pus pe picioare cea mai rețea de spionaj din Europa. Semnificația celor trei cifre
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Fiica Iustinei și a lui Cornel de la Insula Iubirii a împlinit 5 luni. Unde au plecat cei doi pentru a o sărbători pe Ivana - Nectaria / FOTO
Spynews
Orașul din România inclus în European Best Destinations. Aici îți vei putea face vacanța de Paște
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Rezultate simulare Evaluare Națională 2025. Cum pot afla elevii ce note au obținut
Cancan.ro
Mâncare de câini vândută oamenilor. Piedone a făcut o descoperire șocantă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai iubit actor. A fost emblematic. Doliu în televiziune după moartea sa
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Mesaj RO-Alert pe DN1! Breaking news
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Se pot pierde bani din pensie! Statul poate decide să taxeze pensionarii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bill Gates face previziunea care i-a îngrozit pe mulţi. Ce se poate întâmpla în următorii zece ani?