ZIUA EDUCAŢIEI, 5 octombrie, NU este ZI LIBERĂ. Ce se întâmplă luni cu elevii şi profesorii

Luni nu vor fi cursuri în şcolile din Capitală, pentru că este Ziua Educaţiei şi, pentru Bucureşti, este prevăzut prin Contractul Colectiv de Muncă faptul că este zi nelucrătoare, ceea ce înseamnă că profesorii şi elevii nu merg la şcoală în 5 octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB. Nu acelaşi lucru se întâmplă în ţară, unde elevii şi profesorii vor merge la şcoală pentru activităţi specifice. 
Alina Costache
04 oct. 2015, 08:39
ZIUA EDUCAŢIEI, 5 octombrie, NU este ZI LIBERĂ. Ce se întâmplă luni cu elevii şi profesorii

Ziua educaţiei aduce bucurie pentru unii elevi şi profesori. „Luni nu se fac cursuri, pentru că este Ziua Mondială a Educaţiei şi, cu această ocazie, aniversăm cadrele didactice din Capitală. În unităţile de învăţământ nu vor veni, luni 5 octombrie, nici profesorii, nici elevii”, a spus, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Marian Banu.

Acesta a precizat că în Contractul Colectiv de Muncă la nivelul grupului de unităţi al ISMB este prevăzut faptul că 5 octombrie este zi nelucrătoare, pentru că este Ziua Mondială a Educaţiei.

„Prin prezenta, vă reamintim, în vederea luării măsurilor legale ce se impun, că ziua de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educaţiei) este zi nelucrătoare, conform dispoziţiilor art. 27 alin (4) din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de grupuri de unităţi ale ISMB”, se arată într-o adresă a Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti transmisă conducerilor unităţilor de învăţământ din Capitală.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă la nivelul grupului de unităţi al ISMB, înregistrat în 3 noiembrie 2014, sunt zile nelucrătoare: zilele de repaus săptămânal; 1 şi 2 ianuarie; prima, a doua şi a treia zi de Paşti; 1 Mai; prima şi a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 5 noiembrie – Ziua Mondială a Educaţiei; 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; 1 Decembrie; 25, 26 şi 27 decembrie – Naşterea Domnului; cele două zile lucrătoare, pentru fiecare dintre cele trei sărbători religiaose anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestor culte.

În 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a marca semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări.

În mai multe ţări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare.

Activităţi specifice la Constanţa

Ziua de 5 octombrie nu va fi una liberă în toate unităţile de învăţământ. „Noi le-am transmis unită-ţilor de învăţământ adresa primită de la Ministerul Educaţiei, în care se precizează că se vor organiza activităţi specifice, la decizia fiecărei instituţii, conform orarului propriu stabilit. În niciun caz nu este vorba despre o zi liberă, aşa cum am văzut că circulă ştirea pe Facebook. Structura anului şcolar 2015-2016 nu prevede data de 5 octombrie ca zi liberă”, a declarat, pentru „Cuget Liber„, prof. Zoia Gabriela Bucovală, inspector general la Constanţa.

Veste bună pentru elevi: Nu vor face cursuri pe 5 octombrie

De la cabinetul secretarului de stat Vasile Şălaru a fost transmis următorul anunţ: „Unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, ziua de 5 octombrie – Ziua internaţională a educaţiei şi ziua de 5 iunie – Ziua învăţătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar”. 

În mai multe ţări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârşitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare. 

În Timiş, Ziua Educaţiei nu este liberă

Reprezentanții federațiilor sindicale au solicitat ca ziua de luni, 5 octombrie, să fie marcată ca zi nelucrătoare deoarece este Ziua Internaţională a Educaţiei. În Timiş nu se întâmplă aşa. Profesorii vor merge la şcoală, la fel şi elevii, numai că vor face diferite de activităţi, în locul cursurilor obișnuite.

Fiecare şcoală poate alege ce face de Ziua Educaţiei, inspectoratul a lăsat la latitudinea unităţilor de învăţământ acest lucru. Profesorii pot merge în excursii în diferite locuri cu copiii, pot face activităţi în clasă şi da, pot să nu facă cursuri. Dar la şcoală trebuie să vină, nu pot sta acasă, nici copiii, nici profesorii.

„Nu este liberă, se fac activităţi normale, alte activităţi decât cele prevăzute în fişa postului. Nu se fac cursuri obişnuite. Pot intra la ora de curs şi pot organiza o activitate care să-i capteze pe copii, dacă unitatea de învăţământ nu organizează activităţi mai ample”, spune Aura Danielescu, inspector şcolar general de Timiş. 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a transmis o solicitare Ministerului Educaţiei pentru ca ziua de 5 octombrie să fie nelucrătoare, fără a avea însă sorți de izbândă.

„Nu am putut invoca Contractul Colectiv de muncă unic la nivel de ramură de învățământ, pentru că acolo, la fel ca și în Ordinul de Ministru cu structura anului școlar (4496/2015), se precizează că ziua de 5 octombrie, Ziua Internațională a Educației, va fi marcată prin manifestări specifice în timpul programului de lucru, desfășurând o activitate ce nu e cuprinsă în fișele postului. Așadar, ne-am prevalat de OMEC 5115/2014, art. 9, alin 4, lit. b), solicitând, repet, la inițiativa sindicatului, suspendarea cursurilor pentru o zi, cu recuperare până la final de semestru”, a mai precizat Aura Danielescu.

Reprezentanţii inspectoratului ştiu că nu vor primi un răspuns pozitiv, în țară existând doar două județe unde cursurile sunt suspendate. Aprobarea lor s-a impus, acestea având un Contract colectiv de muncă unic la nivel de grup de unități de învățământ, înregistrat la Ministerul pentru Dialog Social, contract în care a fost prevăzută această posibilitate de declarare a zilei de 5 octombrie ca zi nelucrătoare, cu recuperare ulterioară.

„Timișul va organiza manifestări specifice dedicate acestui eveniment, colegii urmând a nu presta activități prevăzute în fișa postului”, a mai explicat Danielescu.

Se face şcoală şi la Arad

 Luni, 5 octombrie se va face școală. Inspectoratul Școlar Județean Arad a dat în cursul zilei de joi un comunicat prin care a precizat negru pe alb că de Ziua Educației elevii și profesorii vor fi la școală. 

„Activitățile se vor desfășura conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar. Astfel atât elevii cât și profesorii vor veni la școală urmând ca programul zilei să cuprindă activități specifice” precizează Claudius Mladin, inspectorul școlar general.

Alte zile libere și vacanțe pentru elevi

În zilele libere prevăzute de lege nu se organizează cursuri, potrivit legii.

Elevii din ciclul preșcolar și învățământul primar vor avea vacanță în perioada 31 octombrie – 8 noiembrie 2015.

O altă minivacanță, pentru toți elevii, va fi între 28 noiembrie și 2 decembrie. Weekendul 28-29 noiembrie va fi urmat de două zile libere. Potrivit legii, luni, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, este zi liberă. Va urma apoi Ziua Națională, marți, de 1 decembrie, care este tot liberă.

Vacanța de iarnă va avea trei săptămâni. Începe sâmbătă, 19 decembrie 2015, și ține până luni, 11 ianuarie 2016. 

Va urma vacanța intersemestrială, de o săptămână, de sâmbătă, 6 februarie 2016,până luni 15 februarie 2016.

Săptămâna 18–22 aprilie 2016 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Şcoala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, având un orar specific.

Vacanța de primăvară începe sâmbătă, 23 aprilie 2016 și ține până miercuri, 4 mai 2016, în condițiile în care Paștele ortodox cade duminică, 1 mai 2016. (Cel catolic cade duminică, 27 martie 2016). 

Până la vacanța de vară, care începe la 25 iunie 2016, elevii vor mai avea liber luni, 20 iunie, de Rusalii. 

Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 3 iunie 2016. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, patru săptămâni fiind dedicate desfășurării examenului național de bacalaureat. 

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfășurării evaluării naționale. Cursurile claselor a VIII-a se încheie în data de 17 iunie 2016. 

Noul an școlar, 2016-2017, începe la 12 septembrie 2016. 

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată în cozonac. Ingredientul care îl face să se întărească și poate strica întreaga rețetă
Capital.ro
TAXĂ 1.500 lei pe an pentru șoferi. 15 ianuarie. prima zi de plată. Ce s-a schimbat la lege
Playtech.ro
Grigore Leșe, dus de urgență la spital. Artistul a fost luat cu...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Cel mai așteptat serial de pe Netflix. Un thriller captivant, cu un actor de excepție
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Primele imagini cu Maximus Prigoană, după moartea afaceristului. E îndoliat, la două luni de la tragedie. Silvius, fratele lui, relaxat, cu țigărușa-n gură!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
NU mai cresc pensiile! Ministrul Finanțelor a anunțat în fața României, la TV
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
A născut în Parcul Tei, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, avertizează asupra amenințărilor moderne
MediaFlux
Se REIA TURUL 2?! RĂSTURNARE de situație privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE și CĂLIN GEORGESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux