Fără niciun fel de surpriză, primul conflict care ar putea fi amplificat este cel din Ucraina. SUA și aliații NATO continuă să sprijine regimul Zelenski cu arme. Rușii acuză NATO că trimite și mercenari în Ucraina, după ce Batalionul Azov a fost lichidat rapid, iar militari ucraineni nu ar mai fi rămas prea mulți.
De partea cealaltă, Vladimir Putin și camarila sa nu vor să facă pasul înapoi și plătesc scump pentru acest conflict militar, spre deosebire de Ucraina, care primește ajutor de la americani, dar și din partea mai multor state europene, membre NATO. În februarie se va împlini un an de zile de când Putin a început învazia. Rămâne de văzut ce mutare va face mai departe. De curând, Serghei Lavrov a avertizat că armata rusă ar putea forța debarcarea lui Volodimir Zelenski, prin cucerirea Kievului.
După conflictul „Ucraina”, SUA s-a contrat cu o altă mare putere militară, China, pentru extinderea influenței în Taiwan. Micul teritoriu din sudul Chinei vrea independență față de Republica dirijată de comuniștii lui Xi Jinping. Anul trecut, vizita oficialului american din tabăra lui Joe Biden, Nancy Pelosi, în Taiwan, a provocat multă furie în rândul comuniștilor de la Beijing. În timpul vizitei, chinezii au scos la patrulare avioanele, pentru o demonstrație de forță.
În 2022, un alt turcii și grecii și-au transmis mesaje tăioase. Conflictul are la mijloc exploatarea energiei din Marea Egee. Există un dezacord teritorial care stă la baza neînțelegerii, de zeci de ani. Recep Erdogan și oamenii săi nu s-au ferit să lanseze avertismente dure la adresa grecilor, chiar dacă ambele state sunt membre NATO.
„Dacă nu vă păstrați calmul, dacă încercați să cumpărați ceva (n.r. – pentru a vă înarma) de aici și de acolo, din America până în insule, o țară ca Turcia nu va fi un spectator. Trebuie să facă ceva”, a declarat în decembrie Erdogan, după un lung șir de amenințări care au avut loc de-a lungul anului trecut.
Tensiunile ar putea escalada în 2023 și în Peninsula Coreeană. De curând, armata Coreei de Sud a ridicat de la sol 80 de avioane de vânătoare, după ce a detectat aproximativ 180 de avioane de război nord-coreene care au survolat la nord de frontiera militară. SUA este un partener de încredere al sud-coreenilor.
China ar mai putea fi implicată într-un conflict, cu India. Este vorba despre controlul asupra unor bucăți de teritoriu montan, aproape de nelocuit, însă pentru care niciunul dintre cele două state nu a făcut pasul înapoi. Totuși, în acest caz, șansele de escaladare sunt mici, tocmai pentru că miza nu este extrem de importantă și pentru că India și China și-au dat mâna în cadrul BRICS.
De asemenea, alte zone cu potențial conflictual militar anul acesta, sunt, conform International Crisis Group: Yemen, Etiopia, Congo, Haiti, Pakistan și zona Sahel, din nordul Africii.