5 sfaturi pentru pregătirea copilului înainte de fixarea aparatului dentar

Cum voi mânca? Mă vor durea dinţii? Ce vor spune colegii de şcoală? Dacă copilul tău este pe punctul de a începe tratamentul ortodontic, este posibil să aibă multe întrebări şi temeri cu privire la procedura sau la aparatul în sine.
Roxana Gagiu
12 iul. 2017, 16:07
5 sfaturi pentru pregătirea copilului înainte de fixarea aparatului dentar

„Este important ca atat parintii, cat si copilul care va purta aparatul dentar sa aiba o atitudine deschisa fata de acest tratament, privind in special beneficiile sale, atat in ceea ce priveste estetica dentara, cat si sanatatea orala. Tratamentul ortodontic este important si are efecte mult mai rapide daca este realizat la varsta potrivita.

Cum iti dai seama daca cel mic necesita aparat dentar?

Cu siguranta vei putea sa-ti dai seama inainte de controlul specialistului, daca copilul tau are nevoie de un tratament ortodontic. Cei 20 de dinti primari ai copilului ar trebui sa fie iesiti in jurul varstei de trei ani.

Dintii permanenti incep sa apara la 6 ani, incepand cu molarii din spate, intrucat sunt cei mai mari dinti si au nevoie de mult spatiu. Astfel, impreuna cu medicul dentist vei putea urmari daca dintii adulti cresc corect si daca exista suficient spatiu pentru ei.

„Dintii drepti si ordonati arata mult mai bine, ajuta copilul sa mestece mai bine si sa vorbeasca mai clar. Aparatul dentar este folosit pentru a indrepta dintii si pentru a ii stabiliza o muscatura cat mai corecta. Dintii drepti pot creste si stima de sine, multi adulti nu poarta aparat dentar pentru ca sunt stanjeniti de zambetele lor, de aceea este bine ca tratamentul ortodontic sa se efectueze in copilarie”, explica dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Iata cinci sfaturi pentru a-ti pregati copilul inainte de tratamentul ortodontic:

Discuta optiunile de tratament cu copilul

Exista o multime de optiuni cand vine vorba de tratamentul ortodontic, dar cel mai bine este sa vorbesti cu specialistul despre cele mai potrivite optiuni si planuri de tratament pentru copilul tau. De obicei, aparatele mobile sunt cea mai buna optiune pentru copiii care au inca dentitia temporara, dupa varsta de 13-14 ani se recomanda , de cele mai multe ori aparatele fixe.

„Avand o discutie deschisa cu copilul despre motivul pentru care are nevoie de aparatul dentar il va face sa prinda incredere si sa uite de temerile de la inceput. Faceti unele cercetari impreuna si incurajeaza-ti l sa adreseze intrebari despre ce i se va face si de ce este cea mai buna optiune pentru el”, completeaza dr. stomatolog Andra Custura.

Incurajeaza-l cu privire la procedura

Este perfect normal ca cei mici sa se simta nervosi in legatura cu purtarea aparatului dentar. Pentru inceput, probabil ca va fi cea mai lunga perioada de timp petrecuta vreodata intr-un scaun dentar, ceea ce ii va crea fie o stare de obisnuinta, fie o teama accentuata. Ii poti calma prin discutii relaxate, in care sa le explici ca este o procedura usoara, care nu va implica durere. Vor urma controale periodice simple, pentru ca medicul ortodont sa se asigure ca tratamentul are efecte pozitive.

„Copilul ar putea fi ingrijorat de faptul ca purtarea aparatului va fi dureroasa. Desi pot simti un mic disconfort pana se obisnuiesc cu aparatul dentar, acest lucru va dura doar cateva zile. Pentru orice simptome diferite este indicat sa vorbiti cu specialistul si nu luati dumneavoastra decizii fara indrumare de specialitate” , afirma specialistul.

Ofera-i alimente moi in primele zile

Dinti copilului i-ar putea determina un disconfort usor in primele zile. Alimentele moi cum ar fi orezul, pastele, inghetata, iaurtul sau cartofii piure si mancarurile lichide precum supa vor ajuta sa-si pastreze energia fara a trebui sa mestece prea tare. Alimentele racite au, de asemenea, avantajul suplimentar al calmarii durerilor deci asigura-te ca frigiderul este bine aporvizionat.

Amelioreaza-i disconfortul

In timp ce copilul se obisnuieste cu noul accesoriu de pe dinti, acesta ar putea irita sau cauza rani. Ceara ortodontica este o modalitate usoara de a face acest tratament mai confortabil. Ceara va forma un strat de protectie care impiedica frecarea.

„Este bine sa discuti cu cel mic despre rolul cerii dentare si sa-l obisnuiesti sa o foloseasca singur, atunci cand are nevoie. In acest fel, daca aparatul provoaca disconfort in timp ce se afla la scoala, joaca sport sau este cu prietenii, va putea sa-si aplice singur ceara dentara , aceasta solutie fiind valabila doar pentru aparatele fixe”, explica dr. stomatolog Andra Custura.

Concentreaza-l pe avantajele aparatului

În timp ce un an sau doi s-ar putea sa nu para prea mult timp in cazul adultilor, pentru un copil poate parea o vesnicie tratamentul ortodontic. Daca copilul este frustrat de timpul purtarii aparatului dentar, trebuie sa ii spui ca daca vrea sa aiba dintii frumosi si sanatosi va trebui sa aiba rabdare.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
El este cel mai bogat cerșetor din lume. A strâns o avere la care alții doar visează
Capital.ro
Nicio șansă. Anunț cutremurător despre Călin Georgescu: O rețetă explozivă...
Playtech.ro
Greșeala care le poate aduce românilor care stau la bloc o amendă de 40.000 de lei. Mulți ignoră acest gest banal
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Dezvăluirile unui general iranian de top privind înfrângerea suferită de Iran în Siria: „Am primit o lovitură foarte mare”
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Cele mai bune paste din lume. Seccretul a fost dezvăluit
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun mesaj, las…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict clar pentru Călin Georgescu. S-a anunțat finalul: Fără relevanță
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
România inclusă în Programul Visa Waiver: Călătorii simplificate în SUA din martie 2025
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Casa Națională de Pensii lansează aplicația e-Talon pentru digitalizarea cupoanelor de pensie