ZF: Luaţi credite cât mai puteţi pentru că băncile au început scumpirile. Garanti, o bancă de talie medie pe plan local controlată de unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Turcia, a crescut cu până la trei puncte procentuale marjele de dobândă la creditele în lei şi euro şi se alătură astfel unor jucători mari, precum BCR sau Raiffeisen, care au scumpit la începutul anului finanţările pentru populaţie.
Adevărul: Cum au ajuns băncile centrale stăpânii lumii. Niciodată în istorie intervenţia băncilor centrale în economie nu s-a aflat la cote atât de ridicate precum cele din prezent, dând naştere unor dezechilibre grave. Banca Centrală Europeană, Rezerva Federală a SUA şi banca naţională a Japoniei (cele mai mari bănci centrale din lume) au în bilanţuri 8.000 de miliarde de dolari, adică aproape 25% din PIB-ul total al ţărilor dezvoltate, potrivit celor mai recente estimări. Însă o bună parte dintre aceşti bani sunt „artificiali” şi implică riscuri pe măsură, avertizează economiştii.
Gândul: Cine va fi şef la BCR. Dominic Bruynseels va fi înlocuit din funcţia de preşedinte executiv al BCR de Tomas Spurny, actualul director general al CIB Bank Ungaria, parte a grupului italian Intesa Sanpaolo, şi fost director al fondului de investiţii PPF, au declarat surse bancare, citate de Mediafax. Cu dublă naţionalitate, cehă şi americană, Spurny are 46 de ani şi s-a ocupat în trecut de restructurarea şi privatizarea celei de-a doua bănci ca mărime din Cehia, preluată de Societe Generale.
EVZ: Preţuri amare la dulciuri. Costurile mai mari pe care le acuză producătorii de dulciuri, evaziunea fiscală masivă şi evoluţia imprevizibilă a preţului zahărului pe pieţele internaţionale ne pun la dietă în acest an. Ciocolata, cozonacii, prăjiturile şi băuturile carbogazoase vor continua să se scumpească şi în acest an, spun specialiştii consultaţi de EVZ. În 2011, zahărul a fost în topul creşterilor de preţuri alimentare, cu aproape 19%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
Dailybusiness.ro: Cel mai performant SIF din acest an: A crescut cu 20% in ultimele 5 zile. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au inceput anul in forta, detronand societatea de investitii Oltenia din topul celor mai cautate SIF-uri. In plus, ultimele 5 sedinte de tranzactionare le-au adus investitorilor un castig de 20%. „Inca o zi de crestere pentru actiunile Societatilor de Investitii Financiare, dupa ce de dimineata tonul a fost dat de SIF Moldova, care a urcat pana la nivelul de 1,3110 lei, cam cu 4% fata de pretul de referinta”, a declarat Gabriel Rotaru, broker la Intercapital Invest.